Exterieur van de Universiteit Leiden
Volledig scherm
Exterieur van de Universiteit Leiden © ANP XTRA

Onderzoekers Universiteit Leiden: chemische bedrijven overtreden vaak veiligheidsregels

Nederlandse chemische bedrijven overtreden geregeld veiligheidsregels. Dat melden onderzoekers van de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze onderzochten 3650 inspectierapporten die zijn opgesteld tussen 2006 en 2017. De regels werden in die periode 7362 keer overtreden.

In Nederland voeren 494 bedrijven risicovolle activiteiten uit met gevaarlijke stoffen, aldus de onderzoekers. Een kleine groep van de bedrijven is verantwoordelijk is voor een groot deel van de overtredingen. Ongeveer 34 bedrijven gingen elk vaker dan veertig keer de fout in. Ongeveer 8 procent van de bedrijven overtrad geen enkele keer de regels.

Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat de kans op een ernstig ongeval niet groter is bij een bedrijf dat regels overtreedt dan bij een bedrijf dat zich keurig aan de regels houdt. Ze doen hier verder onderzoek naar.

  1. Ellie Lust hekelt kritiek op ‘positief’ coronalied, nummer toch mikpunt van spot
    video

    Ellie Lust hekelt kritiek op ‘positief’ coronalied, nummer toch mikpunt van spot

    941.000 kijkers zagen gisteravond hoe het coronalied Zon in première ging in de RTL 4-talkshow van Eva Jinek. Het nummer lag vooraf flink onder vuur. De meewerkende BN’ers werden er onder meer van beticht een slaatje te willen slaan uit de coronacrisis. Ellie Lust, die meewerkte aan het lied, beet in de talkshow flink van zich af. ,,Neem nog een augurk’’, zei ze onder meer tegen de criticasters.

In samenwerking met indebuurt Leiden