Volledig scherm
Statiegeldbekers in Amsterdam © ANP

Onvoorstelbaar! Zoveel plastic wegwerpbekers zijn er bespaard tijdens Leidens Ontzet 2019

Indebuurt LeidenHet doel: een schonere stad na de feesten van Leidens Ontzet en minder wegwerpbekers gebruiken, want milieu. De manier: op 2 en 3 oktober 2019 werd er stadsbreed met statiegeldbekers gewerkt in plaats van de plasticbekertjes die we gewend waren. En met succes, blijkt nu!

Voorgaande jaren kreeg je op events in de binnenstad bij iedere bier, wijn of fris een nieuwe plastic beker. De oude beker? Die werd op de grond gegooid of dreef even later in de gracht. Niet echt een milieu- en stadsvriendelijk systeem. Het was tijd voor iets nieuws, vonden de gemeente Leiden en de organiserende ondernemers. In 2019 kreeg je daarom een statiegeldbeker, die kon je vervolgens ook weer inleveren bij iedere bar.

In cijfers

Van de statiegeldbekers werd maar liefst 98,2% door de bezoekers bij één van de bars weer ingeleverd. Dat zorgde weer voor opvallend schonere straten en grachten dan voorgaande jaren. De schoonmaakploegen waren in de ochtend van 3 oktober zelfs twee uur eerder klaar met schoonmaken.

Een marathon bespaard

Door statiegeldbekers te gebruiken zijn er meer dan 500.000 plastic wegwerpbekers bespaard. Hoeveel dat is, kun je je misschien niet meteen iets bij voorstellen. Maar zet je al deze bespaarde wegwerpbekers achter elkaar? Dan is de rij 42 kilometer lang. Daarbovenop was er ook nog eens ruim 5.000 kilo minder afval. Zo, dat zijn nog eens cijfers.

Koningsdag

Het eerstvolgende grote evenement waar de statiegeldbekers gebruikt worden, is Koningsdag. De werkgroep LeidsGlas is al druk bezig met de voorbereidingen.

In samenwerking met indebuurt Leiden