Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Veel belangstelling voor jaarlijkse bijentelling

Al zevenhonderd mensen hebben zich in korte tijd aangemeld om mee te doen aan de Nationale Bijentelling in het weekend van 18 en 19 april. Volgens een woordvoerster van organisator Naturalis heeft de grote belangstelling waarschijnlijk te maken met de corona-uitbraak, waardoor mensen gebonden zijn aan huis en tuin.

Tijdens het weekend gaan deelnemers een halfuur lang de bijen in hun eigen tuin tellen en geven het resultaat door via de website nationalebijentelling.nl. Op die site staan een telformulier en een bijengids om soorten te kunnen herkennen. Vorig jaar werden 54.000 bijen geteld, tegen 40.000 in 2018.

De telling wordt gedaan omdat de helft van de bijna 360 bijensoorten in Nederland wordt bedreigd. Dat kan grote gevolgen hebben. Tachtig procent van de gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen.

Er moet zeker vijf jaar achtereen worden geteld om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en weersinvloeden te kunnen uitsluiten. De telling is een project van onder meer Naturalis en Natuur & Milieu.

 1. Mag dat, bloempjes uit de berm plukken voor in een vaasje op tafel?
  Indebuurt Leiden

  Mag dat, bloempjes uit de berm plukken voor in een vaasje op tafel?

  Bloemen houden van mensen. En andersom. Superfijn om een fraai bosje op tafel te hebben staan. Zeker als het zo’n hip boeketje veldbloemen is. Er staan er genoeg van in de Leidse bermen, dus gewoon even plukken en voilá. Los van het feit dat je natuurlijk veel beter de lokale bloemist kunt spekken met jouw wekelijkse bijdrage, is ook de vraag: mag dat überhaupt, bloemetjes uit de berm plukken en meer naar huis nemen?
 2. Spieren kweken in het zonnetje: Leidse Jordy toverde SPORTJA om tot buitensportschool
  indebuurt Leiden

  Spieren kweken in het zonnetje: Leidse Jordy toverde SPORTJA om tot buiten­sport­school

  Twee maanden lang kon er niet gesport worden bij SPORTJA, de Leidse gym op industrieterrein De Waard. Toen begin mei bekend werd gemaakt dat buiten sporten wél weer mag, schoot eigenaar Jordy meteen in actiemodus: “Natuurlijk kijk ik uit naar het moment dat we weer helemaal open kunnen. Maar op de dag dat bekend werd dat we buiten mochten sporten, zijn we meteen aan de slag gegaan met deze oplossing.” En zo ontstond de buitensportschool van SPORTJA, aka Muscle Beach.

In samenwerking met indebuurt Leiden