Volledig scherm
De Universiteit Leiden. © ANP XTRA

Wetgeving is te complex om mensenhandel goed aan te pakken

Mensenhandel kan in Nederland niet goed worden aangepakt, omdat de wetgeving daarvoor te complex is. Dat concludeert docent strafrecht Luuk Esser van de Universiteit Leiden in zijn promotieonderzoek.

Esser onderzocht de wetgeving voor de aanpak van mensenhandel in Nederland. Nederland is verplicht om mensenhandel effectief aan te pakken, maar het artikel waarin mensenhandel in het Wetboek van Strafrecht is opgenomen, is zo complex dat van die effectiviteit weinig terechtkomt, concludeert Esser in dat onderzoek. ,,De politie, het Openbaar Ministerie en rechters worstelen met het ingewikkelde wetsartikel. In de praktijk is niet altijd duidelijk welke zaken wel en welke zaken niet kunnen worden opgepakt en ook wordt de wet op verschillende wijzen toegepast.” Het risico bestaat volgens de onderzoeker daardoor dat slachtoffers bescherming mislopen waar zij wel recht op hebben.

,,Op basis van mijn studie ben ik ervan overtuigd geraakt dat snel ingrijpen door de wetgever vereist is”, zegt Esser. Hij gaat daarom ook de Tweede Kamer informeren over de uitkomsten van zijn onderzoek. Ook is de onderzoeker van de Leidse universiteit uitgenodigd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid om zijn bevindingen te presenteren.

Esser werkte voorheen als wetgevingsjurist bij de Directie Wetgeving en Juridische Zaken van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

In samenwerking met indebuurt Leiden