Volledig scherm
Afpersing naaktfoto's © Getty Images

Zeven personen aangehouden in Leidse sextortion zaak

De Leidse politie heeft afgelopen week in totaal zeven nieuwe aanhoudingen verricht in het onderzoek naar sextortion. Het gaat om een 19-jarige man uit Leiderdorp en zes minderjarign uit Leiden. 

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Van de acht verdachten die de politie al eerder aanhield zitten er nog vijf vast. Drie minderjarigen mogen het onderzoek in vrijheid afwachten. Een van hen behoort tot de zeven verdachten die afgelopen week zijn aangehouden. 

De politie is in augustus begonnen met het onderzoek naar sextortion in Leiden, sindsdien zijn er al 28 aangiftes binnen gekomen. Ook is het onderzoekteam nog in gesprek met een aantal slachtoffers die overwegen aangifte te doen. De slachtoffers zijn tussen de 14 en 48 jaar oud. 

Zij betaalden de afgelopen maanden zo'n honderdduizend euro aan een groep tieners. Die groep dreigde naaktfoto's van de slachtoffers openbaar te maken als er niet betaald werd. De politie vermoed dat de groep zo'n honderd slachtoffers heeft gemaakt. 

Nepprofiel

De groep maakte gebruik sociale media om de slachtoffers te benaderen. Vaak deden ze zich hierbij voor als vrouw. Hoewel de gesprekken onschuldig beginnen wordt de toon al snel seksueel van aard. Het slachtoffer krijgt dan de vraag om een naaktfoto van zichzelf te sturen. 

Zodra die gestuurd is begint de ellende. De daders dreigen de video's of de foto's door te sturen naar de sociale media vrienden van het slachtoffer als hij niet betaalt. Het is aan de dader om geld over te maken naar een bankrekening die op naam staat van een tweede dader. 

Bij die banktransacties maakt de bende gebruik van geldezels. Deze vaak minderjarige personen stellen in ruil voor een kleine vergoeding hun rekening beschikbaar. 

In samenwerking met indebuurt Leiden