Volledig scherm
© AFP

64-jarige Nederlander dood door crash vliegtuig op luchthaven Münster

UpdateEen 64-jarige Nederlander is omgekomen toen het vliegtuigje waarin hij zat neerstortte op het vliegveld van Münster-Osnabrück in Duitsland. Ook de andere inzittende, een Duitser, heeft de crash niet overleefd. Dat meldt een woordvoerster van Buitenlandse Zaken.

Het was een vlucht waarbij de piloot bepaalde manoeuvres moet doen om het brevet te halen of te behouden. Volgens de regionale krant Westfälische Nachrichten zaten een piloot en een examinator in het toestel. Of de Nederlander de piloot dan wel de examinator was, kan Buitenlandse Zaken nog niet zeggen.

Het vliegtuigje was rond 11.00 uur opgestegen uit Lelystad. Ongeveer een uur later, bij de landing in Münster, ging het mis. Het ging om de tweemotorig Beech G58 Baron die in het vliegverkeer wordt aangeduid met PH-CJX. 

Volgens woordvoerder Detlef Döbberthin van de luchthaven Münster-Osnabrück (FMO) is het vliegtuig hard op de baan geland en op zijn rug terechtgekomen. Het vliegtuig werd gebruikt om de landing te oefenen. Bij de eerste poging crashte het. Het toestel ligt op de rug naast de landingsbaan. Verschillende hulpdiensten zijn toegesneld om assistentie te verlenen. Ook de luchthavenbrandweer is uitgerukt.

Oorzaak

Over de oorzaak is volgens Döbberthin nog niets bekend. Die wordt op dit moment onderzocht door de Bundesstelle für Flugunfalluntersuchung, de Duitse evenknie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De resultaten laten zeker enkele weken op zich wachten, zegt hij. FMO wordt vaak gebruikt voor trainingsvluchten.

Het is nog onbekend wie de eigenaar is van het toestel. Volgens het weblog Aironline.nl is dat bouwmagnaat Bert Verwelius. De man is een fanatieke fan van Ajax. Op de staart van PH-CJX staat dan ook nummer 14, het rugnummer van Johan Cruijff. Dit heeft Verwelius ook bij drie andere van zijn vliegtuigen gedaan. 

Een woordvoerder van het bouwbedrijf Verwelius weigerde enige informatie te verstrekken.