Volledig scherm
Vervoerder Arriva gaat een Airport Express busdienst opzetten tussen de nieuwe terminal van Lelystad Airport en het station in Lelystad. © Foto Freddy Schinkel

Arriva gaat Airport Shuttle Lelystad exploiteren

Vervoersbedrijf Arriva krijgt van de provincie Flevoland een concessie om tien jaar lang de Airport Shuttle in Lelystad te exploiteren. De shuttlebus moet vanaf 1 april volgend jaar reizigers gaan vervoeren tussen station Lelystad en de nieuwe terminal van de luchthaven.

Arriva was de enige vervoerder die inschreef voor de concessie. Volgens Gedeputeerde Staten voldeed de offerte ‘in alle opzichten’ aan wat er door de provincie was gevraagd.

De busdienst wordt een non-stop verbinding tussen beide eindpunten. Arriva gaat er elektrische bussen voor gebruiken met een lengte van 18 meter, die met lokale groene stroom worden opgeladen. Er komt een vaste dienstregeling, die zal aansluiten op het vluchtschema. De vervoerder voorziet volgens de provincie in een goede regeling bij vertraging van vliegtuigen en zal busreizigers compensatie bieden als ze hun aansluiting missen.

„Met de gunning is zeker gesteld dat de nieuwe luchthaven vanaf de opening goed bereikbaar is voor reizigers die per openbaar vervoer naar de luchthaven willen reizen”, aldus GS in de motivering van zijn besluit.

Onzeker

De luchthaven zou in april volgend jaar open moeten gaan voor vakantievluchten maar het is nog onzeker of dat ook gebeurt. Het afwijzen van een regeling voor verdeling van vliegverkeer tussen Schiphol en Lelystad door de EU en bezwaarprocedures tegen een wijziging van het Luchthavenbesluit kunnen leiden tot uitstel. Mocht dat gebeuren dan neemt provincie Flevoland de eerste drie jaren de vaste kosten van de bussen op zich.