De provincie Flevoland hoopt op een snelle doorstart van MC Zuiderzee en de andere failliete ziekenhuizen in de provincie.
Volledig scherm
De provincie Flevoland hoopt op een snelle doorstart van MC Zuiderzee en de andere failliete ziekenhuizen in de provincie. © ANP

Flevoland: ‘Mik op snelle doorstart ziekenhuis’

Het ziekenhuis moet voor Lelystad en de rest van Flevoland behouden blijven. Die oproep doet de provincie met klem richting Den Haag. Tijdens een ingelaste vergadering dienden de Provinciale Staten unaniem een motie in om dit te bewerkstelligen. Commissaris van de Koning Leen Verbeek heeft al met minister Bruno Bruins gebeld om hem te vragen een doorstart in ieder geval niet in de weg te staan. De spoedvergadering in Lelystad werd bijgewoond door veel personeelsleden van de MC Groep.

De MC IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten werden donderdag failliet verklaard. Provinciale Staten debatteerden vanavond over de netelige situatie, net als de gemeenteraad van Noordoostpolder. Statenleden roepen elkaar op om contact te zoeken met hun partijgenoten in de Tweede Kamer. Donderdag werd een door de PVV aangevraagd Haags spoeddebat afgewezen; komende woensdag spreekt de vaste Kamercommissie wel over het faillissement van de Flevolandse ziekenhuizen en het MC Slotervaart in Amsterdam.

Verbeek mengde zich donderdagavond tegen de gewoonte in het debat. ,,Het is echt zinvol, wil ik onderstrepen, als iedere fractie contact opneemt met de eigen fractie in de Tweede Kamer om een bijdrage te leveren aan het debat van woensdag. Discussies over verwijten moeten ook worden gevoerd, maar het primaire doel is het mogelijk maken van een doorstart", aldus Verbeek tot besluit van de ingelaste vergadering.

  1. LIVE | Testuitslag GGD niet altijd binnen 48 uur, eerste versie coronadashboard online

    LIVE | Testuit­slag GGD niet altijd binnen 48 uur, eerste versie coronadash­board online

    Nederland kampt inmiddels honderd dagen met het coronavirus. Ondertussen is een proefversie van het veelbesproken coronadashboard van de overheid vandaag online gegaan. Met behulp van het dashboard moet snel kunnen worden ingegrepen als het coronavirus weer oplaait. Voor de verschillende cijfers zijn ‘signaalwaarden’ vastgesteld: als in meerdere categorieën deze ‘alarmbel’ afgaat, kan dat reden zijn om in te grijpen, Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus. Lees hier het vorige liveblog terug.

Poll

Geef jij toestemming om jouw gegevens te delen om corona op te kunnen sporen?

Geef jij toestemming om jouw gegevens te delen om corona op te kunnen sporen?

  • Ja, alles om de verspreiding te voorkomen (32%)
  • Nee, ik vind dat privacygevoelige informatie (48%)
  • Ik twijfel, ik wil er eerst meer over weten (20%)
18467 stemmen