Volledig scherm
PREMIUM
© Foto Freddy Schinkel

Medisch personeel: uitkleden IJsselmeerziekenhuizen risico voor overname

Het verder uitkleden van de zorg in het ziekenhuis in Lelystad, waar woensdag alle bedden leeg moeten zijn, kan een volledige overname van het MC Zuiderzee in de weg staan. Dat vreest de medische staf, zo laat orthopedisch chirurg Jasper Zwiers weten. Hij en zijn collega’s hopen dat er een breed ziekenhuis overblijft in Flevoland.

De MC Groep, waar het failliete ziekenhuis in Lelystad onder valt, maakte vrijdag bekend verder te gaan met het zogenoemde ‘afschalen’. De ene na de andere afdeling wordt gesloten. Woensdag moeten de ziekenhuisbedden van het MC Zuiderzee leeg zijn, zo is het plan. ,,Het voelt als iets tegenstrijdigs", zegt Zwiers. Want begin deze week wordt - als het goed is - bekend of en zo ja hoe het ziekenhuis verdergaat. Toch gaat het afschalen door. 

Dit afschalen is verplicht. Zwiers: ,,En er zit ook een goede gedachte achter. De opzegtermijnen van de personeelsleden, die variëren van ongeveer 4 tot 6 weken, lopen eind deze maand grotendeels af. Als je dus niet afschaalt, dan valt straks ineens de complete zorg weg, omdat de medewerkers niet meer betaald worden door de curator of het UWV en zij een andere baan moeten zoeken. Ook ikzelf ben bezig met het overdragen van mijn taken, hoe pijnlijk dat ook is. Met veel patiënten heb je een vertrouwensband opgebouwd. Het voelt heel vreemd om mee te werken aan die overdracht. Eigenlijk wil je je patiënten behouden.”