Minister Bruno Bruins (Medische Zorg).
Volledig scherm
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg). © ANP

Minister Bruins: extern onderzoek naar faillissement IJsselmeerziekenhuizen

updateEr komt een onafhankelijk, extern onderzoek naar de faillissementen van de ziekenhuizen MC IJsselmeer en MC Slotervaart. Dat laat minister Bruno Bruins woensdag weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Hoe het onderzoek er precies uit komt te zien, en wie het gaat uitvoeren, wil Bruins uiterlijk aan het einde van de maand bekendmaken.

De ziekenhuizen gingen vorige maand failliet. Voor beide lijken overnamekandidaten te zijn. Onduidelijk is echter hoeveel van de oude dienstverlening in stand kan worden gehouden. Voor het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad zijn volgens Bruins zeker tien partijen geïnteresseerd in een overname, vertelde hij eerder deze week aan de Stentor.

Verloskunde

Vanuit de Tweede Kamer klonk forse kritiek over het gebrek aan regie door de minister. Bruins zegt zich in het geval van Lelystad ,,maximaal in te spannen’’ voor het behoud van niet alleen basiszorg, maar ook acute zorg zoals de spoedeisende hulp en verloskunde. Hij vraagt de overnamepartijen die zich gemeld hebben om hun plannen daarop aan te passen en belooft met geld over de brug te komen om de spoedeisende hulp en de verloskunde in Lelystad te kunnen voortzetten. Of het om een opstartbijdrage gaat of een langdurige financiële ondersteuning is niet duidelijk.  

Zorgbehoefte

Verder zegt de minister steun toe bij onderzoek naar vraag en aanbod op het gebied van zorg in de regio die de IJsselmeerziekenhuizen bedienen. Dit om beter in te kunnen spelen op de zorgbehoefte van de inwoners nu en in de toekomst. Er zijn al veel gegevens beschikbaar maar voor het verzamelen van aanvullende informatie komt geld, belooft Bruins.

Op verzoek van de Kamer laat de minister ook bekijken of er sprake was van ‘onbehoorlijke financiële constructies‘ bij de ziekenhuizen. Hiervoor gaat het ministerie te rade bij de curatoren, maar ook bij de Nederlandse Zorgautoriteit en bij de Inspectie Gezondheidszorg.