Sluiting van afdeling Spoedeisende Hulp MC Zuiderzee.
Volledig scherm
Sluiting van afdeling Spoedeisende Hulp MC Zuiderzee. © Foto Freddy Schinkel

Spoedeisende hulp en acute verloskunde niet haalbaar voor ziekenhuis Lelystad

videoVolwaardige afdelingen spoedeisende hulp (SEH) en acute verloskunde zijn er voorlopig niet haalbaar voor het ziekenhuis in Lelystad. Dat heeft Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) laten weten aan de Tweede Kamer. 

Als de doorstart van het failliete ziekenhuis in Lelystad slaagt, blijven inwoners er echter wel terechtkunnen voor 70 tot 80 procent van de ziekenhuisbezoeken. Zowel de curatoren als verzekeraar Zilveren Kruis zijn positief over de plannen die het Harderwijkse ziekenhuis St Jansdal voor Lelystad heeft. 

Onvoldoende personeel

Minister Bruins (Volksgezondheid) zegde onlangs toe er alles aan te doen om de acute zorg, de verloskundige zorg en de basiszorg in Lelystad te behouden, maar krijgt dat niet voor elkaar. Er is volgens hem op dit moment onvoldoende personeel. Zo zijn er te weinig kinderartsen in de regio en zijn voorzieningen, zoals operatiekamers en een laboratorium, niet beschikbaar in een ziekenhuis dat alleen poliklinische zorg aanbiedt, zoals St Jansdal van plan is.

Minister Bruno Bruins meldt dat ook de overname van de zorg in de Noordoostpolder en Urk door de Antonius Zorggroep volgens de curatoren ,,zeer realistisch’' is.

In Lelystad blijft alle poliklinische zorg beschikbaar. Ook zullen er niet al te complexe operaties worden uitgevoerd. Volgens het plan komt er een spoedpost waar eenvoudig letsel kan worden behandeld.

Zwolle en Harderwijk

Wie complexere spoedeisende hulp nodig heeft in de regio, kan terecht in Almere, Sneek, Heerenveen, Zwolle en Harderwijk. Daar zijn operatiekamers en een intensive care. Dat kost weliswaar behoorlijk wat reistijd, maar dat valt nog binnen de norm. Ambulances moeten binnen 45 minuten in het ziekenhuis kunnen zijn.

Het Harderwijkse ziekenhuis Sint Jansdal is de belangrijkste kandidaat om de poliklinieken van het failliete ziekenhuis in Lelystad over te nemen. Verzekeraar Zilveren Kruis onderzoekt of er een eerstelijns geboortecentrum in de stad kan komen.

Het document dat de minister naar de kamer heeft gestuurd:

Personeel van het ziekenhuis in afwachting van de ontwikkelingen.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwsapp van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)