Volledig scherm
Staatsbosbeheer mag 1830 edelherten afschieten in de Oostvaardersplassen. © ANP / de Stentor

Staatsbosbeheer: afschieten herten in Oostvaardersplassen begint volgende week

Staatsbosbeheer begint in de loop van volgende week met het afschieten van de 1830 edelherten. Omdat de rechter de bezwaren tegen de vergunning heeft afgewezen zijn de laatste juridische hindernissen weggenomen.

De rechter stelde donderdag dat de vergunning rechtmatig is verleend. Staatsbosbeheer kan morgen al beginnen, maar gaat pas in de loop van volgende week starten met het afschot van de edelherten, meldt een woordvoerder. ,,De exacte start is afhankelijk van diverse factoren zoals de locaties waar de dieren zich op dat moment bevinden, de weersomstandigheden en de veiligheid. Veiligheid en zorgvuldigheid bij het uitvoeren van deze opdracht staat voorop. In de praktijk zal het afschot zo veel mogelijk plaats vinden op werkdagen.’’ 

Grote zorgen

Harm Niesen, voorzitter van de Faunabescherming die bezwaar maakte, is zeer teleurgesteld door de uitspraak. Hij maakt zich grote zorgen over de vogels in het gebied. Met name de zeearend zal volgens hem snel op de vlucht slaan.  Provincie Flevoland wil de populatie edelherten met afschot zo snel mogelijk terugbrengen tot 500, om zo het gebied te laten herstellen en te voorkomen dat dieren worden uitgehongerd en sterven. Het advies voor het afschot werd overgenomen uit een rapport van de commissie Van Geel. Er moest op 1 november al begonnen worden. Het lijkt er nu op dat het doel om voor januari klaar te zijn niet gehaald gaat worden.

Regels

Voor het schieten geldt een waslijst aan regels. na januari moeten broedlocaties worden ontweken: pas op 300 meter afstand van een broedende vogel mag een schot gelost worden. Schieten moet zoveel mogelijk in de vroege ochtend gebeuren. Tijden de jacht is schieten uit rijdende auto’s en gebruik van kunstlicht uit den boze. De vogels worden tijdens het schieten nauwgezet in de gaten gehouden door vogeltellers, die het afschot direct kunnen stopzetten als blijkt dat vogels op de vlucht slaan. Het wordt daarnaast nog een flinke uitdaging om genoeg geschikte mensen te vinden die het willen doen, verwachten jachtverenigingen.

Volledig scherm
Boswachter Staatsbosbeheer. © ANP XTRA