Volledig scherm
Staatsbosbeheer is begonnen met het terugbrengen van het aantal edelherten in de Oostvaardersplassen. © Olivier Middendorp/NRC

Vlees van afgeschoten herten Oostvaardersplassen na de kerst te koop bij Amsterdamse slager

videoHet vlees van de afgeschoten herten uit de Oostvaardersplassen zal niet voor kerst vrijkomen voor consumptie. Dat meldt Staatsbosbeheer na overeenstemming met wildgroothandel Pieter van Meel uit Amsterdam, die het vlees gaat verwerken en verkopen. 

Staatsbosbeheer ging in opdracht van de provincie Flevoland op zoek naar een geschikte vleesverwerker en kwam terecht bij deze Amsterdamse groothandel in vlees en gevogelte, omdat die veel ervaring heeft met het verwerken van wild van de Veluwe. Dus ook met reeën en edelherten. Van Meel levert vlees aan poeliers en gerenommeerde restaurants door het hele land, maar het verwerkte vlees zal daar niet tijdens de feestdagen worden geserveerd.

,,Aangezien bij het proces zorgvuldigheid op de eerste plaats komt én december verreweg de drukste maand is bij Van Meel, zal vlees uit de Oostvaardersplassen pas vanaf januari beschikbaar komen. Dan wordt er meer informatie gegeven aan restaurants, poeliers en consumenten over de verkrijgbaarheid’’, meldt Marcel van Dun, woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Volledig scherm
In de Oostvaardersplassen is een overschot aan herten. © Anne-Marie de Kok

Ingewanden

Van Dun meldt verder dat Staatsbosbeheer voor het vlees een beperkte vergoeding ontvangt, maar dat de kosten van het faunabeheer en het ter consumptie aanbieden (bijvoorbeeld de koelinstallatie) hoger zijn. Daarnaast zegt Van Dun: ,,Van Meel en Staatsbosbeheer streven ernaar een deel van het vlees ter beschikking te stellen voor een maatschappelijk doel. De mogelijkheden daarvoor worden momenteel verkend.’’

Staatsbosbeheer meldt verder dat de geschoten edelherten die geschikt zijn voor consumptie, ter plekke worden ontdaan van ingewanden en in een koelinstallatie worden opgeslagen. Van Meel haalt de edelherten vervolgens op en brengt ze naar Amsterdam waar het vlees verder wordt verwerkt. De edelherten zullen eerst één tot twee weken worden gerijpt in een speciaal ingerichte koelcel. Daarna zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elk dier individueel keuren.

Het afschieten van ongeveer 1800 edelherten rond de Oostvaardersplassen is afgelopen maandag begonnen. De bedoeling is om het totale aantal terug te brengen naar een kleine vijfhonderd. Hoeveel er inmiddels zijn afgeschoten, wil Staatsbosbeheer nog niet zeggen. ,,Die getallen zullen op een later moment volgen.’’

Volledig scherm
Herten in de Oostvaardersplassen. © BramvandeBiezen/HollandLuchtfoto