Volledig scherm
MC Zuiderzee in Lelystad. © ANP

Ziekenhuis Lelystad stopt per direct met operaties: ‘Niet verantwoord meer’

MC Zuiderzee in Lelystad is per direct gestopt met opereren. De chirurgen van het failliete ziekenhuis vinden het ‘niet volledig verantwoord meer’ om ze nog uit te voeren. Ook willen zij voorkomen dat patiënten tussen verhuisdozen door richting operatiekamer gaan.

,,De huidige situatie is zeker niet onveilig’’, benadrukt woordvoerder Geoffrey Rook. ,,Maar we willen voorkomen dat het minder verantwoord wordt patiënten te opereren. De kwaliteit van de zorg blijft hier voorop staan. Dat geldt ook voor het welzijn van onze patiënten. We zijn volop bezig met het overdragen van de zorg aan het St Jansdal in Harderwijk en willen voorkomen dat mensen op weg naar de operatiekamer door een gang gaan die op dat moment leeg wordt gehaald.’’

Overleg

Er stonden de komende week nog operaties in Lelystad op de planning. Hoeveel, dat is niet bekend. Volgens de woordvoerder gaat het niet om grote aantallen. Patiënten zijn door het MC Zuiderzee telefonisch op de hoogte gebracht en in overleg wordt gekeken naar een oplossing. De poliklinische afspraken kunnen in Lelystad gewoon doorgaan, onder verantwoording van de curator.

Urgente operaties worden verricht in een naburig ziekenhuis. Dat kan in Harderwijk zijn, maar ook in bijvoorbeeld Almere of Heerenveen. Patiënten voor wie uitstel van de operatie verantwoord is, kunnen daar in overleg voor kiezen. Zij kunnen in Lelystad geholpen worden na de transitieperiode, zodra het St Jansdal de operatiekamers opnieuw heeft ingericht.

Herinrichting

Het St Jansdal begint volgens de planning vanaf donderdagavond 28 februari om 22.00 uur met de herinrichting van het ziekenhuis in Lelystad. Daar zou exact dezelfde apparatuur moeten komen als in Harderwijk.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)