Een rotonde waarop de fietsers voorrang hebben.
Volledig scherm
Een rotonde waarop de fietsers voorrang hebben. © Frans Paalman

Reacties op rotondes: ‘Maak regels dat automobilisten voorzichtiger moeten rijden’

‘Hoop dat wegbeheerders einde maken aan zooitje van voorrangsregels’ en ‘Als het kabinet besluit deze groep niet tegemoet te komen, is dat diefstal’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de brieven die in de krant van maandag 23 mei verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.

40 reacties

 • Andre Kooij

  2 weken geleden
  Als je een automobilist altijd voorrang gaat geven op een rotonde, zal deze nog minder met fietsers rekening gaan houden, zodat het nog onveiliger wordt voor een fietser om over te steken. Het is dus veiliger om fietsers voorrang te geven, maar daarbij als fietser het besef te hebben dat je nergens op kunt rekening en altijd nog zelf moet uitkijken.
 • Yannick Schrijvers

  1 maand geleden
  Zoals ik in eerder artikel ook al reageerde, de manier waarop fietsers voorrang rotondes gebruiken is gevaarlijk. Je houdt altijd mensen die als debiel rijden, ondanks vele regels. En hoe meer regels, hoe minder duidelijk het wordt. Je kan beter de fietsstrook verder van de rotonde houden. Dat maakt het veiliger en overzichtelijker. Menig fietsstrook ligt zo dicht op de rotonde dat je zowel fietsers als de auto's tegelijk in de gaten moet houden, en dan zie je soms net een fietser over t hoofd.
 • E Bakker

  1 maand geleden
  Fietsers moeten GEEN voorrang hebben op een rotonde. Levensgevaarlijk hoe de meeste fietsers op een rotonde rijden: geen hand uitsteken, op de telefoon kijken, veel te hard rijden (e-bikes), geen licht, tegengesteld fietsen, enz. Gewoon de fietsers laten stoppen! En ja, ik ben een frequent fietser.
 • J Zeeman

  1 maand geleden
  @martin dost: Rotondes zijn er al langer dan 10 jaar hoor. Maar ik weet niet beter dan dat er altijd voor en tegenstanders waren.
 • Anoniem

  1 maand geleden
  Tim Douwersma @Lianne Van schoten. Het idee van de rotonde is dat je als automobilist maar één kant op hoeft te kijken (in ieder geval wat betreft fietsers en auto's). Dat maakt 'm juist zo veilig. Probleem is vaak dat fietsers denken dat ze beide richtingen om mogen fietsen, terwijl dat meestal niet mag (en levensgevaarlijk is). Rotondes waarbij fietsers beide kant om mogen fietsen zijn de uitzondering en zouden zo snel mogelijk vervangen/aangepast moeten worden.