De Tweede Kamer.
Volledig scherm
De Tweede Kamer. © ANP

Reacties op uitbreiding kamer: ‘Maak een drempel van minimaal vijf zetels om in de Kamer te komen’

‘We hebben al zoveel partijen, hoeveel komen er dan nog bij?’ en ‘Toch nog een positief einde aan het mondkapjesschandaal’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van donderdag 23 juni verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl.

21 reacties

 • Ton Dolfijn

  5 dagen geleden
  Geen uitbreiding maar inkrimping tot 120 zetels voor de tweede kamer en de eerste gewoon afschaffen. Krijg je vanzelf een hogere entree om de kamer in te komen. Het salaris van de kamerleden reduceren tot € 5000 per maand met een onkosten vergoeding van € 500. Nevenfuncties verbieden. Dat scheelt de belastingbetaler aanzienlijke kosten en zorgt ervoor dat de partijen zich concentreren op hun taak: het controleren van de regering.
 • G. de Groot

  6 dagen geleden
  Helemaal met Ricardo Willems eens, niets aan toe te voegen.
 • Ernst-Jan Schoute

  6 dagen geleden
  Sommigen stellen een kiesdrempel van 5 zetels voor. Prima, maar dan wel met terugwerkende kracht. In 2006 haalde D66 bijvoorbeeld slechts 3 zetels. M.a.w. D66 zou dan dus in de huidige landelijke politiek niet meer aanwezig zijn (eenmaal de kiesdrempel niet behalen en het is praktisch onmogelijk om bij de volgende verkiezingen er weer boven te komen na meerdere jaren zonder exposure).
 • Ernst-Jan Schoute

  6 dagen geleden
  Meer kamerleden is zeker niet de oplossing. Nu houden ze zich al teveel bezig met "incidenten politiek" en dat zal als de werkdruk afneemt en de onderlinge "concurrentie" toeneemt, alleen maar erger worden. Ze moeten zich gewoon weer meer op de grotere beleidslijnen concentreren i.p.v. vanwege profileringsdrang van iedere mug een olifant te maken. Dan zou het wel meevallen met de werkdruk...
 • Ernst-Jan Schoute

  6 dagen geleden
  De grondwet moet zo worden aangepast dat afsplitsers hun zetel kwijtraken. Hoewel officieel verkozen op eigen titel krijgen de meeste kamerleden hun stemmen grotendeels op basis van de partij waar ze bij zitten. Een kiesdrempel moeten we niet doen. Een kleine partij waar bewust op gestemd is, heeft gewoon bestaansrecht (i.t.t. afsplitsers). Zo kunnen we hopelijk het aantal partijen wat terugdringen zonder het onmogelijk/nutteloos te maken met een nieuwe partij aan de verkiezingen mee te doen.