Volledig scherm
© thinkstock

1 man op 3 krijgt midlifecrisis (en koopt een sportauto)

Een derde van de mannelijke veertigers en vijftigers krijgt te maken met een midlifecrisis, zo blijkt uit een Britse enquête. En hoe cliché het ook mag klinken: de meeste van hen kopen dan een sportauto.

Dertig procent van de ondervraagde mannen bekende dat hun gedrag duidelijk veranderde toen ze accepteerden dat ze ouder worden. Dat resulteerde in impulsaankopen, scheidingen en nieuwe, ongewone hobby's.

Geld
Veel van de ondervraagde mannen zeiden dat ze een 'klassieke' midlifecrisis doormaakten om hun jeugd terug te winnen, met sportauto's en motoren als populairste aankopen. Sommigen deden zelfs een beroep op plastische chirurgie, terwijl anderen op zoek gingen naar 'een nieuwe vrouw'.

Wanneer gepeild werd naar de oorzaak van hun verandering in gedrag, bleken de dood van een vriend, familielid of collega, een scheiding of het verhuizen van de kinderen de voornaamste te zijn. Anderen begonnen meer geld uit te geven na het afbetalen van hun lening of gewoon om meer te kunnen genieten van het leven.

Maar naast dat verlangen om meer plezier te hebben, onthulde de enquête ook een negatieve kant van de midlifecrisis. Zo'n tien procent van de 1.500 ondervraagde mannen bekenden verschillende depressie-aanvallen te hebben toen ze zich bewust werden van hun sterfelijkheid.

Wat mannen met een midlifecrisis willen:
1. Sportauto
2. Motor
3. Vakanties
4. Nieuwe kleren
5. 'Nieuwe vrouw'
6. Concerttickets
7. Tatoeages
8. Plastische chirurgie

  1. Ik kan geen kant op
    PREMIUM
    Egbert Jan

    Ik kan geen kant op

    We staan in mijn berging en overzien zijn wanordelijk neergezette spullen. Een stapel verhuisdozen is ingezakt, de inhoud puilt eruit. Een matras hangt over m’n fiets. ,,Vader van de Eeuwige Zoon van de Vredige Vader! Met hoofdletters hè. Ik ga deze week opruimen.’’ Ik schiet in de lach; dat irriteert hem. ,,Je neemt me niet serieus.’’ Dat doet denken aan die keer dat hij 17 werd en we met twee vrienden en z’n toenmalige verkering onderweg waren naar een of andere spectaculaire attractie. Deining op de achterbank. Rauwe kreten, een gillend lachje. Yann tikte me op de schouder. Zijn stem smeekte om steun. ,,Pap. De Nijl stroomt toch door Maastricht?’’ Verrassend hoe anders je kind kan zijn. Hij geobsedeerd door vuurwerk, ik verafschuw het. Hij gek op vissen, ik zal nooit zo’n weerloze glibber uit de plomp trekken. Hij een fascinatie voor schiettuig en legerkleding, beide laten mij koud. En ik zat vroeger in atlassen te neuzen. Zoon is oprecht en totaal niet geïnteresseerd in topografie. Wat had ik hem graag willen steunen, maar ik schoot in de lach. ,,Wel! De Nijl!’’ ,,Het heet Maastricht, niet Nijltricht.’’ Gelach. ,,Je neemt me niet serieus, verdomme!’’