Volledig scherm
Een stand bij de vakantiebeurs. © anp

'1300 Turkse strandhotels staan te koop'

Er staan momenteel 1300 strandhotels in Turkije te koop omdat de Russen Turkije als vakantieoord boycotten. Die boycot werd ingesteld nadat in november een Russisch gevechtsvliegtuig het Turkse luchtruim zou hebben geschonden. Moskou en Ankara wasten elkaar publiekelijk de oren en kondigden wederzijds economische sancties af.

Een van de Russische maatregelen treft nu de Turkse toeristische sector, meldt de Turkse krant Today's Zaman. Vorig jaar bezochten nog ruim 3 miljoen Russische toeristen de Turkse steden en stranden, ofwel 15 procent van het totale aantal bezoekers.

Formeel is er geen verbod door het Kremlin voor zijn onderdanen afgekondigd, maar er vliegen geen charters meer naar Turkije. Bovendien heeft de regering in Moskou zijn onderdanen herhaaldelijk gewaarschuwd voor terroristische aanslagen in Turkije.

Today's Zaman meldt dat veel hotels aan de Zwarte Zee vrijwel bankroet zijn. De totale waarde van de hotels die te koop staan, bedraagt ongeveer 12 miljard euro.

Minder Nederlanders
Ook de Nederlandse vakantieganger heeft steeds minder trek in een vakantie naar Turkije. Het aantal pakketreizen nam het afgelopen jaar met 11,5 procent af ten opzichte van 2014.

Waar het land in 2012 nog 700.000 Nederlanders verwelkomde, waren dat er drie jaar later ruim 100.000 minder. Dit bleek eerder uit cijfers van het toerisme naar risicovolle landen die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die daling heeft alles te maken met het veiligheidsgevoel, dat door de vluchtelingenproblematiek en de terroristische activiteiten van IS en de Koerdische PKK een flinke knauw heeft gekregen.

poll

'Hema haalt labels jongens en meisjes uit kleding'

  • Goed dat Hema een voorbeeld stelt (2%)
  • Belachelijk, laat gewoon zoals het was (90%)
  • Maakt mij het uit. Wat zegt zo'n label nou? (3%)
  • Waar maken we ons druk om? Er zijn natuurrampen aan de gang! (5%)
95761 stemmen