Volledig scherm
© ANP

Archeologen herontdekken vergeten Mayastad

Archeologen zijn in Mexico gestuit op een oude Mayastad, die in de vergetelheid was geraakt. De ruïnes liggen diep verscholen in het oerwoud van de deelstaat Campeche.

Het team van onderzoekers had vanwege de begroeiing grote moeite de historische plek te bereiken.

Het gaat om de stad Lagunita en het iets verderop gelegen dorp Tamchen, dat nog nooit is beschreven. Lagunita werd in de jaren '70 ontdekt door de archeoloog Eric von Euw maar legde de precieze locatie nooit vast.

Daarin is nu verandering gekomen. Al kostte het de Sloveense onderzoeksleider Ivan Sprajc grote moeite de stad te lokaliseren. Het lukte hem met behulp van tal van satellietfoto's.

Sprajc en zijn team kammen het gebied in het uiterste zuiden van Mexico uit nadat daar vorig jaar de grote Mayastad Chactun werd ontdekt. 'Maar met de informatie die we hadden over Lagunita konden we vrijwel niets,' zegt Sprajc. 'In het oerwoud kun je minder dan 200 meter verwijderd zijn van een archeologische plek zonder het te merken.'

De archeoloog lette vooral op afwijkingen in de begroeiing. Hij stelde vast dat hij inderdaad in Lagunita was beland door zijn gegevens van het 3000 vierkante meter grote stad te vergelijken met tekeningen die Von Euw had gemaakt. De spectaculairste vondst is een poort waarin een gapend monster is uitgehakt. De figuur symboliseert een Maya-god voor vruchtbaarheid. Ook vonden de archeologen een sportveld, zuilen, altaren en een tempel. Lagunita dateert naar schatting van rond 300 voor Christus.

Live Voetbal

home logo FC GroningenGRO
90'+1'
3-0
Heracles AlmeloHER
away logo