Volledig scherm
Stephen Moyer (l.) en de biseksuele Anna Paquin. © getty

'Biseksuelen hebben het moeilijker dan homo's'

De Oscarwinnares Anna Paquin zegt dat ze nog steeds met vooroordelen te maken krijgt rond haar geaardheid, ze is namelijk biseksueel. Ze hoopt dat steeds meer bekende lotgenoten een 'coming out' doen in de hoop dit taboe te doorbreken.

Volledig scherm
Katy Perry's liedje 'I kissed a girl' weinig goed gedaan aan het imago van de biseksueel. © Photo News

Vaak wordt gezegd dat deze mensen niet weten wat ze willen, ze niet monogaam kunnen zijn en enkel hun kansen op de (date-)markt willen vergroten.

Paquin, die getrouwd is met haar collega uit True Blood Stephen Moyer onthulde al een tijdje geleden dat ze zich zowel tot mannen als tot vrouwen aangetrokken voelt, maar ze wil de vooroordelen en het taboe rond biseksualiteit doorbreken. 'Hoe meer mensen erover gaan praten, hoe minder heisa errond gemaakt zal worden. Met wie mensen slapen of hun leven doorbrengen, zou niet mogen uitmaken.'

Onbetrouwbaar
Zanger Duncan James van de Britse boysband Blue zegt dat het moeilijker is om bi- dan homoseksueel te zijn. 'Het vooroordeel is dat mensen die zich tot beide geslachten aangetrkken voelen niet betrouwbaar zijn of niet trouw kunnen blijven. Veel mensen zien dit namelijk als een manier om de opties open te houden.

We horen nergens bij en worden scheef bekeken door zowel hetero- als homoseksuelen. Eeuwige twijfelaars of mensen die niet eerlijk voor hun echte geaardheid, homoseksualiteit, durven uitkomen, zo worden we omschreven'

Veel bekende homoseksuelen schamen zich niet voor hun geaardheid, dat is wel wat anders voor bekende bi's. Wist je bijvoorbeeld dat Drew Barrymore, zangeres Nelly Furtado, frontman van Green Day Joe Armstrong en acteur Marlon Brando ook op zowel mannen en vrouwen vallen. Zangeressen Lady Gaga, Pink en popicoon David Bowie doen er gelukkig wel iets aan om dit laatste seksuele taboe te doorbreken.

Nieuwe strijd?
Zangeres Katy Perry heeft met haar liedje 'I kissed a girl' weinig goed gedaan aan het imago van de biseksueel. Ze maakt het tot iets sexy, een experimentje dat je heteroseksuele relatie nieuw leven kan inblazen, een idee dat door populaire mannenbladen versterkt wordt. Homoseksuelen hebben hard gevochten voor gelijke wetten, met succes, nu ze mogen trouwen in meerdere Europese landen, waaronder Nederland en België.

Van dit voorrecht genieten ook biseksuelen nu mee, maar qua vooroordelen en taboe's hebben ze het veel moeilijker. Daarom is het nodig dat er gestreden wordt om dit te laten verdwijnen en dat de maatschappij biseksualiteit als een geaardheid aanvaardt en niet langer als een seksueel experimentje ziet.

  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.