Volledig scherm
Brandweerwagens maandag op Logan International Airport in Boston nadat aan boord van een Boeing 787 van Japan Airlines brand is uitgebroken. © REUTERS

Boeing in zwaar weer door problemen Dreamliner

Vliegtuigbouwer Boeing incasseert klap op klap met zijn prestigieuze toestel 787, de zogeheten Dreamliner. Dinsdag moest een toestel op de luchthaven van het Amerikaanse Boston terugkeren naar de gate toen vlak voor het opstijgen een brandstoflek werd geconstateerd.

Een dag eerder was op dezelfde luchthaven brand uitgebroken aan boord van een andere 787 door problemen met een accu en de bekabeling. In beide gevallen ging het om een toestel van Japan Airlines. De incidenten deden de koers van de aandelen Boeing met bijna 5 procent inzakken.

Technisch malheur
De Dreamliner kwam in november 2011 op de markt en wordt sindsdien geplaagd door technisch malheur. Dat strookt niet met de voortvarende plannen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer, die de productie eind dit jaar wil hebben opgeschroefd naar tien toestellen per maand.

Vorig jaar leverde Boeing 46 Dreamliners af, tweemaal zo veel als door luchtvaartanalisten was voorspeld. Critici zeggen dat het tempo van de oplevering ten koste gaat van de precisie bij de fabricage en de aandacht voor opstartproblemen.