Volledig scherm
Theo van den Dungen, met de Sunbreaker hangend aan de stoel © Fotomontage AD

Brabander bedenkt oplossing voor 'handdoekje leggen'

Het is de grootste irritatie van vakantiegangers: handdoekje leggen en daarmee de ligbedden bij het zwembad urenlang bezet houden, zonder überhaupt in de buurt te zijn. Theo van den Dungen (48) uit het Brabantse Schijndel kon het niet langer aanzien. Hij bedacht de Sunbreaker.nl, een parkeerkaart voor op vakantie.

Volledig scherm
Theo van den Dungen test zijn Sunbreaker zelf uit op zijn vakantieadresjes © Privéfoto
Quote

Ruzie, scheldpartijen, duwen en trekken. Het is niet om aan te zien, zo onbeschoft. Echt vechten

Theo van der Dungen (48), uitvinder

De ligbeddenrace begint bij sommige hotels al om 6.00 uur. De geoefende massatoeristen leggen hun handdoek neer en duiken vervolgens terug in bed. ,,Of ze gaan de hele dag op excursie. Sommige hotels vegen om de zoveel uur alle handdoeken op een hoop. Anderen openen de hekken om 9.00 uur, waarna iedereen naar binnen stormt", weet Van den Dungen als geen ander.

Tijdens een vakantie op Mallorca met zijn destijds 5-jarige zoontje Mats en vriendin Mirjam van Wanrooij keek hij drie dagen lang lijdzaam toe. ,,De vierde dag hadden we geen keus en hebben we onze wekker gezet. Je moet wel meedoen, anders heb je geen bedje."

Scheldpartijen
Het gevolg: ,,Ruzie, scheldpartijen, duwen en trekken. Het is niet om aan te zien, zo onbeschoft. Echt vechten. Sommige mensen houden zelfs twee bedjes bezet, zodat ze aan het einde van de middag bij hun andere gereserveerde bedje de zon nog hebben. Hotels weten niet wat ze ermee aan moeten."

Eigenlijk was het vriendin Mirjam die met het idee kwam voor de zogenoemde Sunbreaker. ,,Maar daar hebben we niks mee gedaan, tot reisorganisatie Zoover met een onderzoek kwam waaruit blijkt dat dit het grootste irritatiepunt is van 73 procent van de vakantiegangers. Ik wist dat ik niet de enige was, maar dat het zo groot was had ik geen idee van."

Volledig scherm
Het is heel simpel: even de wijzer op de juiste tijd zetten en binnen een uur terugkomen © Sunbreaker.nl
Volledig scherm
Uitvinder Theo van den Dungen en zijn vriendin Mirjam, die op het idee voor de Sunbreaker kwam © Privéfoto

Simpel
Van den Dungen bracht het idee voor de sociale parkeerschijf of reserveerkaart in uitvoering. ,,Het is heel simpel. Aan ieder bedje bij een hotel hangt zo'n schijf en staat een bord met het reglement bij de ingang. Ga je lunchen, dan zet je de schijf op bijvoorbeeld twaalf uur. Ben je langer dan een uur weg, dan mag iemand het bedje innemen."

En dan wordt het niet hommeles? ,,Nee, ik denk dat een handdoek er dan niet eens ligt of dat mensen binnen een uur terug zijn. Met een duidelijk beleid - van zo werkt het hier- ben ik ervan overtuigd dat het werkt", aldus Van den Dungen. ,,Natuurlijk kun je sjoemelen en de wijzer tussentijds vooruit zetten, maar het is een uitvinding dat zich makkelijk controleert. Je hoeft in ieder geval niet om 6.00 uur je bed uit."

Klaarliggen
Volgens de Brabander wordt de zonneschijf enthousiast ontvangen. ,,Ik heb alleen nog niet genoeg tijd gehad om het breed uit te testen en aan de man te brengen." De displaybouwer heeft zeker 500 Sunbreakers klaar liggen. ,,Als ontwerper en uitvoerder van mijn bedrijf Madrene in displays kon ik dit makkelijk zelf maken. Binnen een week kan ik er zo nog 10.000 bij maken."

Ook Zoover ziet heil in de zonneschijf. ,,Ik denk dat een aantal hotels zo'n systeem gaan invoeren", stelt woordvoerder Martijn Tabak. ,,Andere hotels weten van de handdoekterreur en proberen er zelf wat aan te doen. Er is dus bewustwording, maar het zal zeker nog niet overal even goed gaan."

Als het aan Van den Dungen ligt hangen zijn Sunbreakers straks aan alle hotelbedden bij all inclusivehotels in probleemgebieden als de Spaanse of Turkse costa's. ,,Of bij sauna's, waterparken, noem maar op. Ik hoop het in ieder geval, het zou toch grappig zijn. Van de parkeerkaart wilden we in het begin ook niets weten, maar die is ook ingeburgerd."