Volledig scherm
Loutro

De vijf geheimen van Kreta

Ontdek het andere Kreta. Van authentieke stranden tot lokale lekkernijen. Hier geven wij vijf geheime tips.

Elk jaar bezoeken duizenden toeristen het zonovergoten Kreta. Het heerlijke klimaat, de mooie stranden, de rijke cultuur en de vriendelijke bevolking maken van het best bezochte eiland van Griekenland een ideale vakantiebestemming. Voor wie het fascinerende Kreta wat beter wil leren kennen, geven wij hier vijf geheime tips.

1. Ga zonnen op authentieke stranden
Een van de mooiste plekjes op Kreta is Elafonissi, een paradijselijk roze strand omgeven door een prachtig azuurblauwe zee. Je begrijpt misschien al dat het hier tijdens de zomermaanden behoorlijk druk kan zijn. Ben je op zoek naar meer rust en authenticiteit, ga dan eens naar het strand van Marathi op het schiereiland Akrotiri bij Chania. Hier heerst altijd een leuke en ontspannen sfeer. Voor een Grieks hapje en tapje kun je terecht in een van de tavernes bij het strand.

2. Ontdek pittoreske dorpjes
De mooiste en meest pittoreske dorpen van Griekenland vind je wellicht op Kreta. Ben je wat avontuurlijk aangelegd, verlaat dan populaire plaatsen als Heraklion, Rethymnon en Chania en ontdek de vele verborgen pareltjes die het eiland rijk is. Een van die pareltjes is het lieflijke dorpje Loutro aan de Mourikaap op ca. 74 km ten zuiden van Chania. Het gezellige kustplaatsje met zijn wit-blauwe huisjes en kristalhelder water is alleen per boot te bereiken vanaf Chora Sfakion.

3. Geniet van een spectaculair uitzicht
Huur een auto en rijd van Chania richting luchthaven. Stop bij het graf van het voormalige Griekse staatshoofd Eleftherios Venizelos en geniet van het prachtige uitzicht over Chania, de haven en de vuurtoren 'Pharos'. Heb je zin in iets fris, bestel dan een 'frappé' (een koud schuimend koffiedrankje) in het nabijgelegen café Koykoyvayio. Het kerkje bij het graf is een populaire plek om in het huwelijksbootje te stappen. Kom je hier tijdens het weekend, dan ben je met een beetje geluk getuige van een echt hip Grieks huwelijk.

4. Trek er op uit
Kreta is een uitstekende bestemming voor trekking. Velen nemen deel aan een georganiseerde trip naar de 18 kilometer lange Samariakloof. Wil je niet zo ver stappen of trek je er liever alleen op uit, dan is de ca. 7 kilometer lange Imbroskloof een goed alternatief.

5. Proef de lokale specialiteiten
Er zijn heel wat heerlijke typisch Kretenzische gerechten. Een ervan is sfakia, een kleine pannenkoek gevuld met fetakaas en overgoten met tijmhoning. Ook niet te versmaden  zijn dakos, hard Kretenzisch brood met olie, tomaten, fetakaas en kruiden, en stifado, een plaatselijke stoofschotel, vaak op basis van konijn.


  1. 'Het leven is meestal ingewikkeld, en soms, heel even, wél simpel
    PREMIUM
    AD Magazine

    'Het leven is meestal ingewikkeld, en soms, heel even, wél simpel

    Huub van der Lubbe grinnikt: ,,Moet je luisteren, grappig verhaal. In december hadden we de voorlopig laatste drie avonden met De Dijk. In Paradiso, heerlijke optredens. Een paar dagen na het laatste concert fiets ik door Amsterdam en halen twee jonge meiden me in. Ze kijken naar me, lang, en dan mindert een van die meiden vaart zodat ik haar moet inhalen. Zegt ze: ‘Het was gezellig bij u in Paradiso, hoor. Ik was er zaterdagavond met vriendinnen, het was hartstikke goed. Vroeger ging ik altijd met mijn ouders, maar nu met vriendinnen. Want ik vind de sfeer bij jullie altijd zo fijn’. Wat leuk, denk ik, en dat zeg ik ook tegen haar. ‘Wat leuk dat je erbij was’.’’ Vanaf volgende maand staat Van der Lubbe weer op de bühne. Solo. De Dijk, dat komt later wel weer. Nou ja, solo, de rocker/dichter laat zich in Wat Speelt ondersteunen door Jan Robijns op piano en Jeroen van Olffen op bas. Met die voorstelling eert Van der Lubbe zijn muzikale helden. Boven een kop verse gemberthee in het restaurant van het Tropenmuseum in Amsterdam legt hij uit: ,,Helden bestaan alleen maar in je hoofd. Zodra je meer van iemand weet, is-ie al bijna geen held meer. Dan krijgt-ie ook menselijke trekken, en blijkt hij - vanzelfsprekend - ook niet altijd even goed te pruimen te zijn, net als ieder ander. Ik had heus m’n helden vroeger, Faas Wilkes, Jacques Brel, om maar twee namen te noemen. Maar dat waren allemaal mensen die ik niet kende. Koester ze vooral in je hoofd.’’