Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Dit is wat er gebeurt als je baby met je meerookt

Nog steeds rookt 1 op de 10 Nederlandse vrouwen door tijdens de zwangerschap. Wat doet een sigaret met het lichaam van moeder en kind?

Quote

Terwijl borstvoe­ding meestal goed is, moeten rokers zich bewust zijn van de gevaren

Jasper Been

Vrouwen die roken tijdens de zwangerschap doen dat niet omdat ze slechte moeders zijn, zegt onderzoeker Linda Springvloet van het Trimbos Instituut. ,,Stoppen is lastig en geeft ontwenningsverschijnselen. Volhouden is niet gemakkelijk.”

Toch ziet ze het liefst dat een aankomende moeder en haar partner al maanden voor een kind is verwekt de tabak afzweren. Datzelfde willen kinderarts Jasper Been van het Erasmus MC en gynaecoloog Clasien van der Houwen, voorzitter van de Taskforce Rookvrije Start. Dit zijn volgens hen de gevolgen van roken op een zwangerschap:

  1. Volleybalsters schrijven geschiedenis met zege op VS in thriller
    Final Six

    Volleybal­sters schrijven geschiede­nis met zege op VS in thriller

    De mooiste wedstrijden zijn de wedstrijden met voldoende spanning. Aan die emotie geen gebrek tijdens het WK, vandaag in de Japanse volleybalhal. Nederland won in een thriller met 3-2 van Amerika. Het team van bondscoach Jamie Morrison herpakte zich op overtuigende wijze na een wedstrijd die in eerste instantie na twee sets al gespeeld leek. Daarmee is Nederland verzekerd van een plaats bij de laatste vier. Een historische prestatie.