Volledig scherm

Dit zijn de 13 onveiligste vakantielanden

Wat zijn de onveiligste landen om op vakantie te gaan? Het Wereld Economisch Forum (WEF) heeft 136 landen met elkaar vergeleken. Jemen wordt gezien als het onveiligste vakantieland. Hieronder de dertien landen die volgens het WEF het best vermeden kunnen worden, vanwege de mogelijkheid van onder meer geweld en terrorisme.

13. Mali

Ondanks de inzet van Nederlandse militairen is Mali nog lang niet veilig. Terreuraanslagen worden vaak gepleegd op hotels en restaurants. In november 2015 werden tientallen mensen gegijzeld en gedood bij het Radisson Hotel in de hoofdstad Bamako.

12. Libanon

Meerdere extremistische groeperingen maken de situatie in Libanon onrustig. Bomaanslagen komen geregeld voor en ook kleine protesten tussen groeperingen, of zelfs families, lopen wel eens uit op gewelddadigheden.

11. Filipijnen

In de strijd tegen drugs mogen de autoriteiten van de Filipijnen zich alles veroorloven, zo lijkt het. Schietpartijen en ontvoeringen komen er voor, waarbij niet zelden buitenlanders het slachtoffer zijn.

(tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Separatisten bewaken een checkpoint bij Loegansk © AP

10. Oekraïne

In het oosten en zuidoosten van Oekraïne komen incidentele gevechten tussen separatisten en het Oekraïense leger voor. In de regio’s rond Donetsk, Loegansk en de Krim komen daarbij ook burgers onder vuur te liggen.

9. Honduras

Op weinig plekken op de wereld ligt het aantal moorden zo hoog als in Honduras. Daarnaast komt drugshandel voor en ontbreekt het aan een sterke politiemacht om hier tegen op te treden.

8. Kenia

Hoewel veel van de terreuraanslagen zich buiten de hoofdstad Nairobi voltrekken, hangt de dreiging van terreur nog altijd in de lucht. Explosies op straat, maar ook schietpartijen zijn de meest voorkomende. In 2013 werd een bloedige aanslag gepleegd op winkelcentrum Westgate. Daarbij kwamen ruim 60 mensen, onder wie tien buitenlanders, om het leven.

7. Egypte

IS en andere islamitische groeperingen vormen een bedreiging voor de relatieve rust in het land. Veel toeristische trekpleisters worden door gewapende troepen bewaakt.

6. Venezuela

In dit land heerst een nijpend tekort aan basale artikelen, zoals water, medicijnen en elektriciteit. Hierdoor neemt de onrust en criminaliteit toe. Gewapende overvallen, moord, ontvoering en carjacking zijn de meest voorkomende geweldsdelicten.

(tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Protesten tegen de tekorten leiden geregeld tot geweld. © AFP

5. Nigeria

In dit Afrikaanse land eisen Boko Haram en IS de verantwoordelijkheid op voor geweldsdelicten bij scholen, kerken, restaurants, hotels en uitgaansgelegenheden.

4. Pakistan

Al decennia lang wordt dit land beheerst door etnische conflicten tussen verschillende religieuze groeperingen. Ook is de vrijheid van meningsuiting zeer beperkt en wordt buitenlanders de toegang tot sommige plaatsen in het land ontzegd.

3. El Salvador

Behalve hoge moordcijfers is het kleine El Salvador berucht om zijn bendes, de ‘maras’. Afpersing, wapen- en drugshandel zijn hun belangrijkste bezigheden.

2. Colombia

Colombia is niet meer zo gevaarlijk als het ooit was. Inmiddels worden belangrijke toeristische plaatsen beveiligd. Nog altijd moeten buitenlanders in dit land echter waakzaam zijn voor gewapende groeperingen. Zij zijn verantwoordelijk voor een groot aantal ontvoeringen, handel in drugs en gewapende overvallen.

1. Jemen

De anarchie in Jemen leidt ertoe dat niet de regering, maar gewapende rebellengroepen - waaronder al-Qaeda - in sommige gebieden de dienst uitmaken. Door landmijnen en luchtaanvallen ontbreekt het een deel van de bevolking in het land aan water, voedsel en medische noodsteun. Het land werd vorig jaar zo onveilig dat zelfs hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen het land verliet.

Volledig scherm
© AFP
  1. 'Het leven is meestal ingewikkeld, en soms, heel even, wél simpel
    PREMIUM
    AD Magazine

    'Het leven is meestal ingewikkeld, en soms, heel even, wél simpel

    Huub van der Lubbe grinnikt: ,,Moet je luisteren, grappig verhaal. In december hadden we de voorlopig laatste drie avonden met De Dijk. In Paradiso, heerlijke optredens. Een paar dagen na het laatste concert fiets ik door Amsterdam en halen twee jonge meiden me in. Ze kijken naar me, lang, en dan mindert een van die meiden vaart zodat ik haar moet inhalen. Zegt ze: ‘Het was gezellig bij u in Paradiso, hoor. Ik was er zaterdagavond met vriendinnen, het was hartstikke goed. Vroeger ging ik altijd met mijn ouders, maar nu met vriendinnen. Want ik vind de sfeer bij jullie altijd zo fijn’. Wat leuk, denk ik, en dat zeg ik ook tegen haar. ‘Wat leuk dat je erbij was’.’’ Vanaf volgende maand staat Van der Lubbe weer op de bühne. Solo. De Dijk, dat komt later wel weer. Nou ja, solo, de rocker/dichter laat zich in Wat Speelt ondersteunen door Jan Robijns op piano en Jeroen van Olffen op bas. Met die voorstelling eert Van der Lubbe zijn muzikale helden. Boven een kop verse gemberthee in het restaurant van het Tropenmuseum in Amsterdam legt hij uit: ,,Helden bestaan alleen maar in je hoofd. Zodra je meer van iemand weet, is-ie al bijna geen held meer. Dan krijgt-ie ook menselijke trekken, en blijkt hij - vanzelfsprekend - ook niet altijd even goed te pruimen te zijn, net als ieder ander. Ik had heus m’n helden vroeger, Faas Wilkes, Jacques Brel, om maar twee namen te noemen. Maar dat waren allemaal mensen die ik niet kende. Koester ze vooral in je hoofd.’’