Volledig scherm
Een model draagt ontwerpen van Tommy Hilfiger. FOTO ANP

'Dragen van merkkleding zorgt voor hoge status'

Wil je rijker lijken, meer respect en een betere baan krijgen? Draag dan merkkleding. Dit kan helpen je doelen te bereiken, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg.

Volledig scherm

Voor het onderzoek werden vrouwen, gehuld in merkkleding van onder meer Lacoste en Tommy Hilfiger, de straat opgestuurd met de uitdaging om geld op te halen voor een goed doel. In vergelijking tot hun collega's die gehuld waren in kleding met daarop goedkope logo's of zonder merkkleding aan, ontvingen zij twee keer zoveel geld.

Uit een andere studie is gebleken dat mannen met merkkleding aan tijdens het solliciteren overtuigender overkomen. Niet alleen kregen ze de baan, ook een hoger salaris behoorde tot de resultaten.
 
'Niet verder kijken dan de buitenkant'
Volgens onderzoekers Rob Nelissen en Marijn Meijers van de Universiteit van Tilburg tonen de uitkomsten aan dat de mens er nog altijd niet in slaagt om verder te kijken dan de buitenkant. Blijkbaar zijn de reclames van bekende merken nog altijd van invloed. ,,Vergelijk het met de pauw met de mooiste veren die het vrouwtje krijgt. Merkkleding is voor veel mensen een teken van kwaliteit. Alleen de besten kunnen het zich veroorloven."

De resultaten van het onderzoeken worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Evolution and Human Behavior.