Volledig scherm
© Leanie van der Vyver/René van den Berg

Echt iets voor Lady Gaga: de 'omgekeerde stiletto's'

Ze behoren tot de meest bizarre schoenen ooit: de zogenaamde 'omgekeerde stiletto's', officieel bekend als de 'Scary Beautiful'-schoenen. Ze werden ontworpen door de Zuid-Afrikaanse modestudente Leanie van der Vyver als kritiek op de zoektocht naar perfectie. De Nederlander René van den Berg stond in voor de praktische uitwerking van de schoenen. De entourage van Lady Gaga heeft al een paar aangevraagd.

Volledig scherm
© Leanie van der Vyver/René van den Berg

De 'Scary Beautiful'-schoenen zien eruit als een tweepotige constructie, met een afgetopt ijshorentje als schoen en een 'tafelpoot', vastgegespt aan het scheenbeen, als steunpunt. Comfortabel ziet het er niet echt uit: de voet zit volledig verticaal in de schoen, en het zwaartepunt ligt voor in plaats van achter de voet.

Normaal lopen met de schoenen is onmogelijk, zo blijkt uit het bijhorende filmpje (zie hieronder). Met gebogen knieën en de billen naar achteren geduwd, kun je de stap nog het best omschrijven als gewaggel. Perfect is dit duidelijk niet.

'Hakken niet meer hoger'
'Na zeven jaar in de modesector en goed wetende hoe zwaar de foto's gemanipuleerd worden, kon ik het toch niet laten mezelf te vergelijken met die schoonheidsidealen. De frustratie met mijn eigen onmogelijkheid om dit gevoel van tekort schieten te voorkomen, was de inspiratie voor Scary Beautiful. Perfectie heeft zijn hoogtepunt bereikt in de mode- en beautywereld. Hakken kunnen niet hoger dan hoger worden', legt Leanie van der Vyver uit.

Al doet ze met haar eigen schoenen toch een verdienstelijke poging: de hak komt boven het midden van het scheenbeen uit: hoger dan ooit tevoren dus.

Volledig scherm
© Leanie van der Vyver/René van den Berg

Voor het dagelijks leven is dit onbruikbaar: in de bus is geen plaats, autorijden is onmogelijk, in de supermarkt zal je tegen iedereen aanbotsen. En eerlijk is eerlijk: de schoenen zijn ook niet bedoeld om te commercialiseren.

Lady Gaga
Maar er is wel één persoon die onmiddellijk in gedachten komt als 'vreemde' schoenen ter sprake komen: Lady Gaga. De koningin van de vreemde outfits was al te zien in schoenen omwikkeld met vlees, schoenen die paardenhoeven imiteren (van Noritaka Tatehana) en uiteraard ook de Armadillo-schoenen van Alexander McQueen.

De ontwerpster bevestigt dat de entourage van Lady Gaga de schoenen heeft opgevraagd bij een shoot voor een videoclip, maar ze heeft nooit bevestiging gekregen of de schoenen werkelijk zijn gebruikt (of zelfs maar geprobeerd zijn).

René van den Berg, die Leanie hielp met de praktische uitwerking, had meer geluk: eerder werd een ontwerp van Jan Taminiau (uitgewerkt door van den Berg) wél opgepikt voor de videoclip 'You and I'.

  1. Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging
    Aanslagen Nieuw-Zeeland

    Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging

    De Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.