Een pizzapunt als elfde gebod voor YouTube-ster en ex-anorexiapatiënt

EetstoornisAnorexia is een ‘super heftig probleem’, maar van YouTube-ster Marit Brugman (26) uit het Limburgse Venray mag het een keer wat luchtiger. Met haar YouTube-kanaal Marit tussen de mannen dat honderdduizenden keren wordt bekeken en het uitbrengen van haar boek Friet in de Kliniek wil ze een tegengeluid laten horen en andere meisjes helpen. ‘Al zijn het er maar een paar.’

Volledig scherm
Marit Brugman met een jonge fan van haar Youtube-avonturen. © Peter Brugman
Quote

Het is een super heftig probleem, maar het is al heftig genoeg

Marit Brugman (26)

De websites van het voedingscentrum en caloriechecker fungeerden als haar bijbels, dieettips vormden haar tien geboden. Haar scriptie schreef ze op magere yoghurt, kiwi’s, pakken kauwgom en cola light. ,,Hoe ik dat deed? Geen idee. Noem het anorexia.”

Een klein probleempje, zo noemt Brugman haar strijd tegen anorexia. ,,Ik zag het meer als op de achtergrond, maar natuurlijk was het zwaar op de voorgrond. Ik was de hele dag bezig met calorieën tellen, wat ik mocht eten en of ik wel genoeg gesport had.”

Wanneer ze na een avondje uit instort op de badkamervloer tijdens het poetsen van haar tanden, dringt het eindelijk tot haar door wat ze al die tijd ontkende. Marit wordt opgenomen in een kliniek in Amsterdam voor vijf en een halve maand, waar ze elke dag vecht ‘om weer normaal te worden’. ,,Ik was zo zenuwachtig toen ik daarheen moest.” Waarom ze zo bang was? ,,Dat ik de dikste zou zijn.”