Volledig scherm
PREMIUM
© Studio Ski

‘Ik accepteer al haar 22 persoonlijkheden’

BV De LiefdeOm haar traumatische jeugd te overleven heeft Mirte (45) zich gesplitst in 22 ‘delen’. Ingrid (49) kent ze allemaal.

‘Mirte was altijd al creatief, maar twee jaar geleden begon ze opeens aan een stuk door te schilderen, 24 uur per dag. De doeken waren niet aan te slepen. Toen ze klaar was, zette ze al haar schilderijen op volgorde en werd het me in één oogopslag duidelijk: dit was haar levensverhaal. Ik zag een klein meisje, alleen, in elkaar gedoken, omgeven door geweld. Mirte raakte heel jong getraumatiseerd door ernstige mishandeling en stelselmatig misbruik. Dat wist ik natuurlijk wel, we waren al twintig jaar samen, maar toen ik al die schilderijen zag, drongen haar pijn en verdriet in volle omvang tot me door.

Om haar jeugd te overleven heeft Mirte zichzelf ‘gesplitst’. Ze lijdt aan DIS, een meervoudige persoonlijkheidsstoornis waarbij iemand wisselt van persoonlijkheden om met trauma’s te kunnen omgaan. Mirte heeft 22 persoonlijkheden, elk met eigen naam, leeftijd, stem, taken en eigenschappen. Elk van die ‘delen’ kunnen naar voren komen om een bepaalde situatie af te handelen.