Volledig scherm
© ANP

Het perfecte leeftijdsverschil met je partner is...

Liefde kent geen leeftijd wordt wel eens gezegd, maar blijkbaar is het toch niet allemaal om het even. Uit een Brits onderzoek onder 2.000 volwassenen blijkt dat er wel degelijk een perfect leeftijdsverschil bestaat waarnaar je als koppel kan streven, namelijk vier jaar en vier maanden. Eén opmerking: de man moet wel ouder zijn dan de vrouw.

Van de deelnemers aan de enquête gaf 40 procent aan dat drie tot vier jaar het ideale leeftijdsverschil is als koppel. Voor 30 procent mag het nog iets meer zijn, namelijk vijf tot zes jaar. De grote meerderheid vindt het belangrijk dat zijn of haar partner niet even oud is.

Hoewel grote sterren als Madonna, Jennifer Lopez en Demi Moore zweren bij een toyboy die veel jonger is dan hen, verkiezen 'gewone' vrouwen een iets rijpere man. Amper 1 procent van de vrouwen gelooft dat een jonge man kan zorgen voor een perfecte relatie.

Gelukkig staan mannen evenmin te springen om als toyboy door het leven te gaan. Slechts twee procent zegt liever met een oudere vrouw samen te zijn.

'Geldwolven'
Of je nu wel of niet kiest voor een groot leeftijdsverschil, de buitenwereld zal je sowieso kritisch beoordelen. Meer dan een derde van de deelnemers geeft toe te denken, dat wanneer ze een vrouw zien met een man die veel ouder is, hij ongetwijfeld veel geld heeft.

Een op de vijf is er bovendien van overtuigd dat een dergelijke relatie niet zal stand houden. Een vierde was zelfs nog iets minder mild: zij bestempelen vrouwen die een oude man daten meteen als 'geldwolven'.

Kennis
Waarom streven de meeste mensen nu naar een leeftijdsverschil? Dit heeft te maken met kennisoverdracht. Verschillende deelnemers geven aan dat ze door het leeftijdsverschil met hun partner bepaalde zaken vanuit een ander perspectief leren bekijken. Vier op de tien zegt bovendien dat een jonge partner de oudere eveneens jong houdt.

Goede afspraken
'Grote leeftijdsverschillen duiken steeds meer op door de grotere aanvaarding van diverse gezinssituaties', verklaart relatie-expert Julia Cole in The Daily Mail.

'Toch kan een groot leeftijdsverschil ook problemen met zich meebrengen waarmee in het begin van een relatie nog geen rekening wordt gehouden. Bij een verschil van meer dan tien jaar bijvoorbeeld, is het belangrijk om vooraf bepaalde zaken goed te bespreken, zoals geld, de gezinssituatie en het risico op opmerkingen van familie en vrienden', besluit Cole.

poll

'Hema haalt labels jongens en meisjes uit kleding'

  • Goed dat Hema een voorbeeld stelt (2%)
  • Belachelijk, laat gewoon zoals het was (90%)
  • Maakt mij het uit. Wat zegt zo'n label nou? (3%)
  • Waar maken we ons druk om? Er zijn natuurrampen aan de gang! (5%)
95761 stemmen