Volledig scherm
© AFP

Hoe langer op Facebook, hoe slechter de schoolresultaten

Kinderen met een televisie op hun slaapkamer en een eigen gsm scoren slechter op leestests, dat blijkt uit een grootse internationale studie. Een studie bij 4.000 leerlingen in Engeland heeft aangetoond dat het bezit van een tv, dvd en gsm leidt tot lagere scores op leestests.

Twee derde van de tienjarige Britten heeft een eigen televisietoestel, evenveel kinderen hebben een dvd-speler en een gsm. Deze kinderen scoorden gemiddeld 20 punten lager op leestests dan hun leeftijdsgenoten die deze gadgets niet hadden. Het bezit van een muziekinstrument leidt tot een boost van 30 punten.

Een op de vijf tienjarigen zijn minstens drie uur per dag bezig met het kijken naar tv of een dvd. 13 procent van de 14-jarige zijn drie uur per dag bezig met sociaalnetwerksites gedurende drie uur. Hoe meer tijd ze hierop besteedden, hoe slechter hun schoolresultaten.  

Dit onderzoek past in een internationale studie die naar de prestaties van kinderen qua lezen, wetenschappen en wiskunde peilde. Daaruit blijkt dat twee keer meer jongeren in Groot-Brittannië ondermaats scoorden op leestests in vergelijking met Amerikaanse leeftijdsgenote. Ook scoren ze op vlak van wiskunde slechter dan hun evenknieën in Hongarije, Tsjechië en Slovakije.

Qua wiskunde waren jongeren uit Zuid-Korea, Singapore, Hong Kong, Japan en Taiwan het beste. Ook zeiden Britse leerkrachten dat leerlingen niet genoeg sliepen, wat hun meewerking in de klas negatief beïnvloedde. Heel wat kinderen kapten ook met een tekort aan voedingsmiddelen, wat de schoolprestaties niet ten goede komt.

Meer dan een kwart van de kinderen in de lagere school en een op de tien jongeren uit de middelbare school werden de laatste maand gekwetst door onder meer geduw en getrek.

  1. 'Het leven is meestal ingewikkeld, en soms, heel even, wél simpel
    PREMIUM
    AD Magazine

    'Het leven is meestal ingewikkeld, en soms, heel even, wél simpel

    Huub van der Lubbe grinnikt: ,,Moet je luisteren, grappig verhaal. In december hadden we de voorlopig laatste drie avonden met De Dijk. In Paradiso, heerlijke optredens. Een paar dagen na het laatste concert fiets ik door Amsterdam en halen twee jonge meiden me in. Ze kijken naar me, lang, en dan mindert een van die meiden vaart zodat ik haar moet inhalen. Zegt ze: ‘Het was gezellig bij u in Paradiso, hoor. Ik was er zaterdagavond met vriendinnen, het was hartstikke goed. Vroeger ging ik altijd met mijn ouders, maar nu met vriendinnen. Want ik vind de sfeer bij jullie altijd zo fijn’. Wat leuk, denk ik, en dat zeg ik ook tegen haar. ‘Wat leuk dat je erbij was’.’’ Vanaf volgende maand staat Van der Lubbe weer op de bühne. Solo. De Dijk, dat komt later wel weer. Nou ja, solo, de rocker/dichter laat zich in Wat Speelt ondersteunen door Jan Robijns op piano en Jeroen van Olffen op bas. Met die voorstelling eert Van der Lubbe zijn muzikale helden. Boven een kop verse gemberthee in het restaurant van het Tropenmuseum in Amsterdam legt hij uit: ,,Helden bestaan alleen maar in je hoofd. Zodra je meer van iemand weet, is-ie al bijna geen held meer. Dan krijgt-ie ook menselijke trekken, en blijkt hij - vanzelfsprekend - ook niet altijd even goed te pruimen te zijn, net als ieder ander. Ik had heus m’n helden vroeger, Faas Wilkes, Jacques Brel, om maar twee namen te noemen. Maar dat waren allemaal mensen die ik niet kende. Koester ze vooral in je hoofd.’’