Volledig scherm
Joost Prinsen © Marco Okhuizen

Hoe maak ik me los van mijn schoonfamilie?

LevenslesWijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (75) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen.

Vraag: Na vijf jaar heb ik de relatie met mijn vriend verbroken. Zijn familie vindt dat heel erg. Vooral zijn ouders willen graag contact houden met mij. Ik heb er weinig behoefte aan, ik wil uit de familie-app en hoef geen uitnodigingen meer voor verjaardagen. Hoe maak ik me los van mijn ex-schoonfamilie?

Joost Prinsen: 'Wat mij jaren geleden overkwam, was nog beroerder. Na vele jaren verkering, nooit een goed teken natuurlijk, raakte het uit. Niet lang daarna kwam ik die ex tegen. ,,Jou mis ik niet”, zei ze, ,,maar die gezellige familie van je wel.” Later ben ik nog wel haar minnaar geweest en kort geleden zelfs haar echtgenoot. Beide keren bij een filmopname overigens.

Aardige anekdote maar u hebt er weinig aan. U kunt natuurlijk gewoon elke uitnodiging naast u neerleggen. Lijfelijk en digitaal. U laat gewoon niets meer van u horen. Beetje bot, zo bent u eigenlijk niet want anders had u dat allang gedaan.

Quote

Ook een traantje kan geen kwaad

Joost Prinsen

Ik zou een keer met die ex-schoonouders praten. En dan zegt u het volgende: ,,Kees, Annie, ik kom afscheid nemen. Ik ben hier altijd graag over de vloer gekomen, dat weten jullie. Maar het lukt me niet meer. De relatie met jullie zoon is over en uit. Maar elke keer als er op wat voor manier ook contact is met hem of met jullie familie is het of een oude wond opengaat. Dat houd ik domweg niet vol. Dat zullen jullie hoop ik begrijpen. Ik dank jullie voor je vriendschap maar ik wil het hierbij laten.”

U mag dit natuurlijk ook in uw eigen woorden doen, al raad ik u aan die ‘oude wond’ erin te houden. Ook een traantje kan geen kwaad.

En dan omhelst u Kees en Annie en vertrekt u opgelucht naar uw nieuwe vriend.'

Speelt er iets tussen u en uw kinderen, familie, vrienden, buren of collega’s? Leg de kwestie voor aan Joost Prinsen. Mail uw vraag naar joostmagtweten@persgroep.nl