Volledig scherm
PREMIUM
© Studio Ski

‘Ik accepteer al haar 22 persoonlijkheden’

BV De LiefdeOm haar traumatische jeugd te overleven heeft Mirte (45) zich gesplitst in 22 ‘delen’. Ingrid (49) kent ze allemaal.

‘Mirte was altijd al creatief, maar twee jaar geleden begon ze opeens aan een stuk door te schilderen, 24 uur per dag. De doeken waren niet aan te slepen. Toen ze klaar was, zette ze al haar schilderijen op volgorde en werd het me in één oogopslag duidelijk: dit was haar levensverhaal. Ik zag een klein meisje, alleen, in elkaar gedoken, omgeven door geweld. Mirte raakte heel jong getraumatiseerd door ernstige mishandeling en stelselmatig misbruik. Dat wist ik natuurlijk wel, we waren al twintig jaar samen, maar toen ik al die schilderijen zag, drongen haar pijn en verdriet in volle omvang tot me door.

Om haar jeugd te overleven heeft Mirte zichzelf ‘gesplitst’. Ze lijdt aan DIS, een meervoudige persoonlijkheidsstoornis waarbij iemand wisselt van persoonlijkheden om met trauma’s te kunnen omgaan. Mirte heeft 22 persoonlijkheden, elk met eigen naam, leeftijd, stem, taken en eigenschappen. Elk van die ‘delen’ kunnen naar voren komen om een bepaalde situatie af te handelen.

  1. Volleybalsters schrijven geschiedenis met zege in thriller op VS
    Final Six

    Volleybal­sters schrijven geschiede­nis met zege in thriller op VS

    De mooiste wedstrijden zijn de wedstrijden met voldoende spanning. Aan die emotie geen gebrek tijdens het WK, vandaag in de Japanse volleybalhal. Nederland won in een thriller met 3-2 van Amerika. Het team van bondscoach Jamie Morrison herpakte zich op overtuigende wijze na een wedstrijd die in eerste instantie na twee sets al gespeeld leek. Daarmee is Nederland verzekerd van een plaats bij de laatste vier. Een historische prestatie.