Volledig scherm

Kamperen op het water

De duizend unieke eilanden zorgen voor beschut vaarwater en idyllische plekjes om voor anker te gaan. Droom weg in Kroatië vanaf je zeiljachtje.

Volledig scherm
Losinj
Volledig scherm
Rab
Volledig scherm
KrK
Volledig scherm
Volledig scherm
Vbrnik

De stootkussens schuren tegen de kade en de buren wisselen stoere zeilverhalen uit op het bovendek van hun jacht. Maar gelukkig wiegen de lichte deining en de enorme dosis frisse zeelucht van een dag op het water je zo in slaap.

's Ochtends vroeg is het tijd om wakker te worden door in het frisse water te plonzen. In de compacte kombuis van deze 15,5 meter lange jacht wacht daarna de pruttelende koffie op je. De schipper heeft de trossen blijkbaar al los gegooid want de deining neemt toe en via het patrijspoortje in de kajuit zie je langzaam een idyllisch eilandje uit het zicht verdwijnen.

Opvallend helder
Eenmaal op zee is het weer tijd voor een frisse duik. Visjes schieten voor je neus weg en de bodem is ook zonder duikbril goed zichtbaar. Felblauw, turquoise, azuurblauw: de kleur van het water in de Golf van Kvarner, het noorden van de Kroatische Adriatische Zee, zal in menig droom voorkomen. Het water is zo opvallend helder doordat er geen zand opwaait, de Kroatische wateren hebben namelijk een rotsbodem. Al die aantrekkelijke baaitjes maken het lastig om er eentje uit te kiezen om voor anker te gaan. Gelukkig is ieder eiland uniek.

Krk, het grootste eiland in de Adriatische zee, is als enige eiland verbonden met het vaste land door een brug. Trots zijn de eilandbewoners op de bijnaam van KrK: Het Gouden Eiland. Je herkent het gelijknamige stadje op het eiland aan de engel die de trompet blaast bovenop een 16de eeuwse toren in het centrum. Binnenin de stad vind je waardevol cultureel erfgoed als paleizen, kerken en een kopie van de Baska steen, het oudste Kroatische document in glagolitisch schrift.

Rijkdom
Naast alle pracht en praal kent KrK ook veel natuurlijke rijkdom. Om hier van te genieten kun je het beste een fiets huren. Vanuit Punat, de grootste jachthaven van Kroatië, fiets je met een mountainbike naar Vrbnik, een middeleeuws stadje dat is gebouwd op een klif. Met 50 km per uur scheur je een heuvel op om een stuk minder rap de volgende heuvel op te fietsen.

Even uitpuffen en genieten van het uitzicht over het Velebit gebergte. Voorbij schieten de Lada Niva's, stoere, oude Russische jeeps die worden gebruikt om druiven in te vervoeren.
Het is een korte fietstocht van zo'n 15 kilometer, maar deze maakt wel dorstig. En dat is mooi want de beste Kroatische witte wijn wordt op dit eiland verbouwd. In iedere konoba (lokaal eethuisje) staat naast de carpaccio van octopus en andere vissoorten, de droge witte wijn Vrbnicka Zlahtina op de kaart. Buiten de wijn staat het stadje bekend om het smalste straatje ter wereld. Je kunt er je armen niet zijwaarts strekken.

Terug op het jacht blijkt het windstil te zijn. Gelukkig went het geluid van de motor snel. De schipper vertelt dat er veel dolfijnen in deze regio leven, maar turend over de zee laten zij zich vandaag niet zien. Dan maar overgeven aan je loomheid en met een boek achterover leunen op de punt. Heerlijk, zo'n schipper die al het werk doet en je slechts af en toe vraagt om een knoop te leggen.

Flottielje
Volgens de Nederlandse jachtverhuurder Eric Cox huren niet veel mensen een jacht met een schipper erbij. Onder Nederlanders is vooral flottielje zeilen populair, met een groep van tien jachten van plek naar plek zeilen. Iedere zomer heeft hij vier Nederlandse flottielje-leiders in Kroatië rondvaren. De flottielje-leider brieft de boten over het weer, de route en vaart vooruit om voor iedereen een plek in de haven te organiseren.

Om mee te zeilen met een flottielje heb je wel een vaarbewijs nodig. ,,Vooral populair onder jonge gezinnen," vertelt Cox. "De kinderen weten elkaar in de haven altijd te vinden en de schepnetjes houden hen uren zoet.'

Maar met genoeg zeilervaring ga je voor optie 3: je regelt geen jacht met schipper, vaart niet mee in een flottielje, maar huurt zelf een boot via een chartermaatschappij. Zo besluit je met je zeilmaatjes per dag waar je heen vaart en overnacht. Afmeren kan op de meeste eilanden in de baaitjes van dorpen.

Sommige restaurants hebben zelfs een steiger gebouwd om het zeilers makkelijk maken, liggeld betaal je daar niet. Overnachten in een haven kost al gauw 70 euro, maar dan kun je lekker warm douchen en heb je zelfs toegang tot internet.

Kleurige visnetten
De skyline van het schilderachtige stadje Rab, gelegen op het gelijknamige eiland, doemt al ver voordat je het eiland bereikt op. Vier prachtige kerktorens van wit kalksteen op rij en middeleeuwse stadmuren die uit het water lijken te rijzen. In de haven knopen vissers kleurige netten terwijl ze je vriendelijk toelachen. Vanuit de haven brengt de watertaxi je zo naar de oude binnenstad aan de overkant.

Daar kun je eindeloos dwalen langs rijkelijk versierde ramen, deuren en balkonnetjes in smalle steegjes. Of over het grote Romaanse plein waar locals ijsjes eten, flaneren en op terrasjes hangen. 's Ochtends koop je je lunch op de bedrijvige vismarkt. Met handen, voeten en steenkolenkroatisch heb je zo een zak vol Kvarner scampi op de kop getikt.

Je zelfbereide scampi eten op het dek, terwijl er een zeearend boven je cirkelt en de zon langzaam ondergaat achter een van de Kvarnereilanden, heeft iets magisch. De schipper vertelt dat het belangrijk is dat je voor het donker een plekje voor de nacht vindt, want navigeren doe je hier op zicht en met één vinger op de kaart.

Heilzaam
Gelukkig komt het 'schone eiland' Losinj in zicht.
De lucht van dit eiland schijnt een heilzame werking op de luchtwegen te hebben. Maar om de bijzonder schone en aromatische lucht in te ademen moet je wel de met grote jachten gevulde haven uit.

De oude straatjes klimmen tegen de heuvel omhoog. De geur van pijnbomen, oleander, salie en dennenappels komt je tegemoet. Zijn dit die geneeskrachtige aroma's waar toeristen al ruim 100 jaar voor naar Losinj komen?

De uit Losinj afkomstige Zrinka Badurina werkt voor het lokale toeristenbureau en weet er alles van. ,,Dit eiland is zo'n populaire plek voor aromatherapie in de buitenlucht vanwege het milde klimaat, de schone lucht en door de 230 soorten kruiden die er groeien.'' Ze snuift de lucht op: ,,Hierdoor heeft Losinj een extreem positief effect op de mens.''

Kan zijn. Maar aan het roer van jouw eigen drijvende privéhotel, turend over het water, de zilte zeelucht opsnuivend zonder dat je ergens een toerist ziet, voel je je nog wel het allerbeste.

UIT & THUIS
Vaarvakanties
Euro Yachtcharter is één van de grotere Nederlandse aanbieders van vaarvakanties in Kroatië. De organisatie werkt samen met lokale chartermaatschappijen en onderhoudt nauwe contacten met de jachteigenaren. Voel je je niet meer helemaal zeker op een zeiljacht? Voor 179 euro kun je een voorbereidende training volgen waarin zowel de theorie als de praktijk van het varen langskomt. Een jacht in Kroatië huur je vanaf 600 euro per week. Tel daar wel het havengeld bij op, of vermijd dit door voor anker te gaan in een baai.
www.euro-yachtcharter.nl
www.sail-events.nl
www.zeileninkroatie.nl
Zeilcondities
Vanaf april tot en met oktober zijn de condities het beste om te zeilen in Kroatië. Vooral september is aangenaam omdat de zomerse hitte dan wat is afgenomen.
Bereikbaarheid
Vanuit Amsterdam vlieg je met Croatia Airlines naar de kustplaaten Pula, Zadar, Split en Dubrovnik; meestal via hoofdstad Zagreb. In de zomermaanden vliegt EasyJet direct naar Split. Maar Kroatië is ook prima met de auto te bereiken. Het is wel twee dagen rijden, 1600 km naar Zadar en 1300 km naar Pula. Op het terrein van de meeste marina's kun je binnen de hekken tegen een kleine vergoeding parkeren.
www.croatiaairlines.com
www.easyjet.com

Volledig scherm