Volledig scherm
Voedingscentrum: gebruik liever niet te veel kokosolie. © -

Kokosolie: van superfood naar superslecht

Kokosolie werd lange tijd gezien als de heilige graal van ons voedsel. Onderzoekers van de American Heart Association (AHA) komen vandaag met het nieuws dat kokosvet even ongezond is als jus en roomboter. Klopt, zegt het Nederlandse Voedingscentrum. ,,Kokosolie bevat veel verzadigde vetten. Eet het met mate.''

Kokosolie in de pan, om mee te bakken. Kokosolie op je brood, als smeersel. Als het aan foodies ligt, wordt de wereld een stuk beter als je de olie van een kokosnoot dagelijks nuttigt. Als het aan de meisjes van Green Happiness ligt, smeer je het zelfs in je haar en op je huid. 

Maar de Amerikaanse Hartstichting waarschuwt juist voor het gebruik van de plantaardige olie. ,,Er zijn geen goede studies die al die gezondheidsvoordelen onderbouwen'', zeggen zij. Sterker nog, de verzadigde vetten in deze kokosolie kunnen voor een verhoogde cholesterol zorgen, wat kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Schijf van vijf

Volgens de AHA bestaat kokosolie voor 82 procent uit verzadigde - dus slechte - vetten. Dat is veel meer dan roomboter (63%) en rundervet (50%) en varkensreuzel (39%). ,,Wij hebben geen idee waar de hype rond kokosvet vandaan komt'', zegt de woordvoerder van het Voedingscentrum. ,,Maar wat ons betreft, staat het niet in de schijf van vijf. Je moet het niet te vaak eten.'' 

Wat dan wel? Gebruik olie van zonnebloemen of olijven om in te bakken. Stomen, grillen, bakken of pocheren is nog beter. Liever geen frituur.

poll

'Hema haalt labels jongens en meisjes uit kleding'

'Hema haalt labels jongens en meisjes uit kleding'

  • Goed dat Hema een voorbeeld stelt (2%)
  • Belachelijk, laat gewoon zoals het was (91%)
  • Maakt mij het uit. Wat zegt zo'n label nou? (2%)
  • Waar maken we ons druk om? Er zijn natuurrampen aan de gang! (5%)
94200 stemmen