Volledig scherm
FOTO THINKSTOCK

Kraanwater bezorgt mannen vrouwelijk lichaam

Steeds meer mannen krijgen een vrouwelijk lichaam. De typische peervorm, waarbij het vet zich concentreert op de heupen en dijen, ontstaat door hormonen die in kraanwater zitten.

Amerikaanse deskundigen waarschuwen voor dit effect. Het drinkwater bevat steeds vaker vrouwelijke hormonen. Experts brengen dit in verband met een verandering van de mannelijke lichaamsvorm.

Wetenschappers die de impact van hormonen bestuderen, voedingsdeskundigen en fitnessexperts hebben dit al eerder opgemerkt. Artsen zien dat mannen, die normaal gezien vet rond hun taille hebben, steeds meer vet op hun heupen en dijen krijgen. Dit komt deels door de vrouwelijke hormonen, die bepalen hoe de extra kilo's vet over het lichaam worden verdeeld. 

Obesitas

'Deze hormonen, vreemde oestrogenen genaamd, zijn giftige stoffen en worden opgeslagen in vetcellen,' zegt specialist Ben Lauder-Dykes. Amerikaanse experts waarschuwen ook dat deze oestrogenen problemen in het metabolisme kunnen veroorzaken. Dit kan weer leiden tot obesitas.

Oorzaak: dagelijks gebruik chemische stoffen

Deze chemische stoffen komen in het drinkwater door dagelijks gebruik van shampoo, zeep, hormoonpillen, plastic flessen, schoonheidsproducten als gezichtscrème en nagellakremover en de anticonceptiepil. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat deze stoffen van invloed zijn op de gezondheid van mannen. De stoffen verhogen het risico op prostaatkanker en kunnen mannen onvruchtbaar maken.

  1. Mahmoud (28) barst in tranen uit als hij praat over het leven dat hij achterliet
    PREMIUM

    Mahmoud (28) barst in tranen uit als hij praat over het leven dat hij achterliet

    Uw kapper, uw cateraar, uw cv-monteur en uw chirurg: het kan maar zo iemand uit Syrië zijn. Ze stellen zich graag aan u voor. Mahmoud Kallal (28) had een gelukkig leven en een goede baan als elektricien, tot het te gevaarlijk werd om in Syrië te blijven. Hij barst in tranen uit als hij praat over het leven en de mensen die hij heeft achtergelaten. Maar hij wil ook dapper zijn en zijn weg vinden in Nederland.