Volledig scherm
Laura Dekker na aankomst in St. Maarten. © AFP

Laura Dekker maakte reis voor zichzelf, niet voor record

Update'Zeilmeisje' Laura Dekker (16) is zaterdag officieel de jongste geworden die ooit in haar eentje rond de wereld is gezeild. De regel van het 'Guinness Book of World Records' om het record niet op te nemen, kende Laura al voor haar vertrek. 'Ik maak mijn reis voor mezelf. Niet voor anderen', is steevast haar commentaar.

Op Sint Maarten begon een jaar geleden haar poging om als jongste solozeiler ooit de wereld rond te varen. Ze heeft het oude record van de Australische Jessica Watson met ruim een half jaar gebroken. Anders dan Watson maakte Dekker een reis met vele stops.

Watson maakte haar tocht non-stop omdat ze anders haar leeftijdrecord niet kon breken. Dekker had echter tijd genoeg voor tussenstops, omdat ze al vertrok voor haar vijftiende verjaardag. Op die manier had ze de tijd om haar reis op een veilige manier te volbrengen en de orkaanseizoenen te mijden.

Dat het Guinness Book of Records haar record niet wil opnemen, om jongeren niet aan te moedigen om ook een solo-zeilreis te gaan maken, was al bekend voor Laura's vertrek.  'We voeren een beleid waarbij we ongepaste recordpogingen van minderjarigen niet bestraffen, steunen of aanmoedigen', is het commentaar van Guinness. Dekker heeft altijd laten weten dat dit haar niet uitmaakte.

  1. 'Het leven is meestal ingewikkeld, en soms, heel even, wél simpel
    PREMIUM
    AD Magazine

    'Het leven is meestal ingewikkeld, en soms, heel even, wél simpel

    Huub van der Lubbe grinnikt: ,,Moet je luisteren, grappig verhaal. In december hadden we de voorlopig laatste drie avonden met De Dijk. In Paradiso, heerlijke optredens. Een paar dagen na het laatste concert fiets ik door Amsterdam en halen twee jonge meiden me in. Ze kijken naar me, lang, en dan mindert een van die meiden vaart zodat ik haar moet inhalen. Zegt ze: ‘Het was gezellig bij u in Paradiso, hoor. Ik was er zaterdagavond met vriendinnen, het was hartstikke goed. Vroeger ging ik altijd met mijn ouders, maar nu met vriendinnen. Want ik vind de sfeer bij jullie altijd zo fijn’. Wat leuk, denk ik, en dat zeg ik ook tegen haar. ‘Wat leuk dat je erbij was’.’’ Vanaf volgende maand staat Van der Lubbe weer op de bühne. Solo. De Dijk, dat komt later wel weer. Nou ja, solo, de rocker/dichter laat zich in Wat Speelt ondersteunen door Jan Robijns op piano en Jeroen van Olffen op bas. Met die voorstelling eert Van der Lubbe zijn muzikale helden. Boven een kop verse gemberthee in het restaurant van het Tropenmuseum in Amsterdam legt hij uit: ,,Helden bestaan alleen maar in je hoofd. Zodra je meer van iemand weet, is-ie al bijna geen held meer. Dan krijgt-ie ook menselijke trekken, en blijkt hij - vanzelfsprekend - ook niet altijd even goed te pruimen te zijn, net als ieder ander. Ik had heus m’n helden vroeger, Faas Wilkes, Jacques Brel, om maar twee namen te noemen. Maar dat waren allemaal mensen die ik niet kende. Koester ze vooral in je hoofd.’’