Volledig scherm
© THINKSTOCK

'Lentekindjes hebben een lager IQ'

Baby's die in de lente zijn geboren zouden in hun latere leven een verhoogd risico hebben op onder meer astma, autisme, schizofrenie en multiple sclerose. Bovendien zouden ze ook een lager IQ hebben dan hun leeftijdsgenootjes die geboren zijn in een ander seizoen.

De verschillen hebben vooral te maken met de hoeveelheid zonlicht die de moeder krijgt tijdens haar zwangerschap. Zonlicht bevordert de productie van vitamine D, die een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Een tekort eraan in de eerste maanden van het leven kan dan ook zware gevolgen hebben voor de latere fysieke en mentale gezondheid.

Studies
Een onderzoek onder meer dan twee miljoen Denen en Oostenrijkers die leefden tussen 1970 en 2000 levert hiervoor bewijs. Kinderen uit april en juni bleken iets minder lang te leven, want hun moeder waren zwanger tijdens de koude wintermaanden. Baby's uit oktober, november of december leefden langer, want hun moeder kreeg tijdens haar zwangerschap wel voldoende zonlicht. Vergelijkbare onderzoeken in de Verenigde Staten toonden aan dat herfstkinderen zo'n 160 dagen langer leefden dan lentekinderen.

Multiple sclerose
Niet alleen de levensduur, maar ook de kans op ziektes staat in verband met de geboortemaand. Vooral in het noordelijk halfrond, waar het zonlicht schaars is, lijkt er een sterk verband te zijn met het risico op multiple sclerose. In Schotland hebben baby's die in april geboren zijn bijvoorbeeld 50 procent meer kans op de ziekte dan hun leeftijdsgenootjes uit november.

Mentale ziektes
Bovendien hebben mensen die jarig zijn in maart of april ook meer kans op een mentale aandoening dan degenen die in de herfst en winter zijn geboren. Zij hebben een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson, slaapstoornissen en motorische problemen. Daarnaast zouden lentekindjes ook een lager IQ hebben dan hun leeftijdsgenootjes die geboren zijn in een ander seizoen.