Volledig scherm
PREMIUM
Een grote fastfoodketen zorgt voor nestmateriaal van de meerkoet. © Amstelfilm

Metromuggen en hotdogreigers

BoekenEen steeds groter deel van Europa verandert in steen en landbouwgrond. Waar overleven planten en dieren nog? Gewoon in de stad.

Quote

Steden zijn de nieuwe natuur, waarin levende wezens zich aanpassen aan wat er voor hen te halen valt

Natuur en de stad, het lijken tegengestelde grootheden. Het idee is: je hebt natuur, en daar middenin ligt de stad. Maar ín die stad barst het ook van de natuur. Er staan bomenrijen waarin van alles leeft, er groeien zeldzame varens uit kademuren, in de gracht dobberen futen - watervogels die gewoonlijk op weidse plassen leven. Hele vluchten ganzen zijn bezig grastaluds kaal te vreten in een drukke verkeersstraat. Op de platte kiezeldaken zijn meer scholeksters te zien dan tijdens een strandwandeling.

We zijn eraan gewend geraakt, net als die planten en dieren zelf. Die hebben zich aangepast aan het leven in een stedelijke omgeving. Ze veranderden hun dieet, het volume van hun zang (anders komen ze niet boven het verkeerslawaai uit) en ontwikkelden tactieken tegen nieuwe vijanden. Want in de stad wonen niet alleen mensen, maar ook honden, katten en meeuwen. Of, als je een duif bent en in het Franse stadje Albi aan de rivier de Tarn woont: meervallen.

Deze vissen kunnen tot wel anderhalve meter groot worden en hebben vervaarlijke tanden waarmee ze vissen, waterkreeftjes en soms een eendje uit het water happen. Aan de Tarn-oevers baden duivenkolonies zich in het zand om van ongedierte af te komen. De meervallen ontwikkelden een nieuwe jachttechniek: ze werpen zich uit het water op de kant, grijpen een argeloze duif en trekken die het water in, precies zoals orka’s op zeehonden jagen. De voedselinname van meervallen in de Tarn bestaat inmiddels voor een kwart tot de helft uit duif.

Tja, je pakt wat je pakken kan en eet wat er te eten is. Dus kijkt niemand meer gek op van een meerkoetennest waarin scheepstouw, plastic flessen, chipszakken en soms zelfs hele winkelwagentjes zijn verwerkt. Van reigers die op de markt rondschooien naar gefrituurde kipkluifjes en van duiven die vechten om een patatje oorlog. Er is zelfs een nieuw beroep geëvolueerd: dat van stadsecoloog.