Volledig scherm
© AD

Moeder komt op voor alle Isissen: Het is wél een mooie naam

Moeder Nienke van Veelen uit Enschede gaat er eigenhandig voor zorgen dat de naam Isis weer als positief wordt gezien. ,,Mijn dochter van 6 jaar ziet dan dat iedereen het juist een mooie naam vindt en mensen zullen niet langer schrikken als ze zich voorstelt." Het begin is gemaakt met de door haar aangemaakte facebookpagina 'De naam Isis'.

Volledig scherm
© Screenshot Facebook
Volledig scherm
Moeder Nienke heeft dochter Isis en zoontje Duncan uitgelegd wat IS doet. © Privéfoto

In drie dagen tijd hebben 48 mensen het initiatief op Facebook geliket, maar als het aan Nienke ligt worden dat er duizenden. ,,Ik wil alle meisjes met deze naam laten zien dat ze een prachtige naam hebben", schrijft ze in haar noodkreet aan het AD.

Dikwijls wordt haar gevraagd of ze de naam van haar dochter wil veranderen of dat ze spijt heeft van de naamkeuze. Daar wil de moeder voor eens en altijd een einde aan maken. ,,De naam heeft helemaal geen betrekking op oorlog en verderf, maar er worden wel kinderen gepest vanwege de naam Isis. Deze kinderen mogen hun eigen schoenen niet eens personaliseren vanwege hun naam", schrijft een verbijsterde Nienke op de facebookpagina.

Geen schoenen
Daarmee doelt ze op de 16-jarige Isis, toevallig ook uit Enschede, die van Nike geen schoenen mag bestellen met haar eigen naam erop door de link met terreur-organisatie ISIS. Nike hanteert een aantal strikte regels voor de naamsvermelding. Zo mogen er geen discriminerende, ongepaste of beledigende teksten op de schoenen staan.

Het meisje heeft sinds de opkomst van de terreurbeweging meer problemen op school. Ze wordt nageroepen en er worden geweergeluiden gemaakt als ze langsloopt, zo vertelde haar vader eerder.

Petitie
De twee Isissen uit Enschede zijn niet de enigen. Zo begon de Amerikaanse Isis Martinez een online-petitie om haar naam te zuiveren en vertelden ook ouders van Nederlandse Isissen hun verhaal. Het Jeugdjournaal kreeg deze week een mail van Isis (8). Of journalisten de Islamitische Staat (IS) nooit meer Isis willen noemen. Ook zij wordt er mee gepest.

Moeder Nienke raakt er alleen maar meer van overtuigd: ,,Ik heb Isis een beetje uitgelegd wat de Islamitische Staat doet, maar ik wil het niet te zwaar maken voor haar. Ze weet dat er een groep oorlog voert en dat deze de naam IS/ISIS heeft. Laten we de naam Isis vooral positief in het nieuws brengen."

Volledig scherm
© anp

Naam Isis wordt bijna niet meer gekozen door ouders
Sinds de opkomst van de terroristische organisatie ISIS wordt de naam Isis bijna niet meer aan kinderen gegeven. Hij werd voorheen zo'n 190 keer per jaar gekozen. In 2012 zat het aantal nog iets hoger: 204. In 2013 was een sterke daling te zien naar 163.

Tot en met september in 2014 zijn 94 kinderen met de naam Isis geboren. In december stond de naam op geen enkel geboortekaartje meer. Dit jaar zijn er in totaal vijf meisjes geboren die de naam Isis kregen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement