Volledig scherm
Gunnar Garfors, Tay-young Pak en Øyvind Djupvik op het moment dat ze hun wereldrecord hebben gevestigd. © garfors.com

Noors trio boekt reisrecord met 19 landen in 24 uur

Drie Noorse globetrotters hebben afgelopen weekend een wereldrecord gevestigd door in 24 uur maar liefst 19 landen te bezoeken. De avonturiers begonnen zaterdag aan de Grieks-Bulgaarse grens en eindigden zondag in Liechtenstein. Hun poging, de tweede in vier maanden, slaagde dankzij een extreem strak reisschema met huurauto's en vluchten.

Gunnar Garfors (39), Tay-young Pak (42) en Øyvind Djupvik (38) zijn helemaal in de wolken met hun prestatie.

'Het was een fantastische reis en we zijn extreem tevreden met het eindresultaat. Alles verliep gladjes op wat problemen met een huurauto in Griekenland en een hevige regenbui in Zwitserland na,' zo verklaarden ze na afloop aan de Engelstalige Noorse nieuwssite The Local

Dramatische start
De wereldrecordpoging begon dramatisch toen de fotograaf van de drie Noren bijna werd gearresteerd tijdens het filmen van de start op de grens van Griekenland en Bulgarije. Grenswachten waren er niet van gediend dat ze werden gefotografeerd maar uiteindelijk liep de zaak met een sisser af. 'Wij houden van drama en mooie verhalen zolang ze maar goed aflopen en dat was gelukkig het geval,' zei Garfors terugblikkend. 

Zijn teamgenoten en hij 'knalden' van zaterdagnacht klokslag 00.00 uur tot zondagavond 23.33 uur achtereenvolgens door Macedonië, Kosovo, Servië, Kroatië, Bosnië, Slovenië, Oostenrijk, Hongarije, Slovakije, Tsjechië, Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Zwitserland en Liechtenstein. Daarmee verbraken ze het oude wereldrecord dat op 17 landen in 24 uur stond.

Eerdere poging
Dat oude record deelde het trio met vier vrienden. 'Zij vestigden het in 2012. In mei 2014 probeerden we het te verbreken maar ook wij kwamen niet verder dan 17 landen. Omdat ik niet van delen houdt, tenminste niet als het om een wereldrecord gaat, en wij er van overtuigd waren dat 19 landen te doen moest zijn, waagden we een nieuwe poging,' legt Garfors uit op zijn website

Het trio verplaatste zich hoofdzakelijk per huurauto maar nam ook twee vluchten van Macedonië (Skopje) naar Servië (Beograd) en van Oostenrijk (Wenen) naar Duitsland (Düsseldorf). 

Gratis
Het wereldrecord, dat opgenomen zal worden in het Guinness Book of Records, kostte de drie avonturiers geen cent omdat ze volledig werden gesponsord door online gokbedrijf Comeon. Dat maakte hun reis extra spannend door weddenschappen uit te schrijven over de vraag of de drie überhaupt zouden slagen in hun poging en welke landen ze zouden aandoen.

De drie Noren hadden de taken onderling goed verdeeld om te kunnen slagen in hun wereldrecordpoging. Garfors fungeerde als reisleider, Tay was verantwoordelijk voor de rantsoenen en Øyvind bestuurde de huurauto's. 

Plaszakken
'We hadden geen tijd om onderweg te stoppen om te eten. Tay voorzag ons van broodjes, snoep, zoutjes en energriedrankjes. De tankstops benutten we om te plassen,' aldus Garfors. Wie zijn urine niet zo lang kon ophouden, mocht plassen in speciale plastic plaszakken.  

Zijn reisgenoten en hij bleven in totaal 48 uur wakker. Gisteren vlogen de kersverse wereldrecordhouders terug naar Noorwegen, waar ze als helden werden onthaald.

Alle landen ter wereld
Gunnar Garfors, leider van een internationale digitale radio- en televisieorganisatie en bevlogen reisjournalist, vestigde vorig jaar al een wereldrecord door als jongste hobbyreiziger ooit alle 198 landen ter wereld te hebben bezocht. In 2012 haalde hij het Guinness Book of Records door op één dag 5 landen op vijf continenten te bezoeken.

Volledig scherm
De drie Globetrotters voor het begin van hun wereldrecordpoging. © teamcomeon.com
Volledig scherm
De drie Noren voor vertrek bij hun eerdere wereldrecordpoging, in mei dit jaar. © garfors.com
  1. 'Het leven is meestal ingewikkeld, en soms, heel even, wél simpel
    PREMIUM
    AD Magazine

    'Het leven is meestal ingewikkeld, en soms, heel even, wél simpel

    Huub van der Lubbe grinnikt: ,,Moet je luisteren, grappig verhaal. In december hadden we de voorlopig laatste drie avonden met De Dijk. In Paradiso, heerlijke optredens. Een paar dagen na het laatste concert fiets ik door Amsterdam en halen twee jonge meiden me in. Ze kijken naar me, lang, en dan mindert een van die meiden vaart zodat ik haar moet inhalen. Zegt ze: ‘Het was gezellig bij u in Paradiso, hoor. Ik was er zaterdagavond met vriendinnen, het was hartstikke goed. Vroeger ging ik altijd met mijn ouders, maar nu met vriendinnen. Want ik vind de sfeer bij jullie altijd zo fijn’. Wat leuk, denk ik, en dat zeg ik ook tegen haar. ‘Wat leuk dat je erbij was’.’’ Vanaf volgende maand staat Van der Lubbe weer op de bühne. Solo. De Dijk, dat komt later wel weer. Nou ja, solo, de rocker/dichter laat zich in Wat Speelt ondersteunen door Jan Robijns op piano en Jeroen van Olffen op bas. Met die voorstelling eert Van der Lubbe zijn muzikale helden. Boven een kop verse gemberthee in het restaurant van het Tropenmuseum in Amsterdam legt hij uit: ,,Helden bestaan alleen maar in je hoofd. Zodra je meer van iemand weet, is-ie al bijna geen held meer. Dan krijgt-ie ook menselijke trekken, en blijkt hij - vanzelfsprekend - ook niet altijd even goed te pruimen te zijn, net als ieder ander. Ik had heus m’n helden vroeger, Faas Wilkes, Jacques Brel, om maar twee namen te noemen. Maar dat waren allemaal mensen die ik niet kende. Koester ze vooral in je hoofd.’’