Volledig scherm
Thinkstock

Spirituele reizen zijn hot

Bezinnen is hot. Daarom zijn er veel spirituele reizen. Ook verschijnen er veel reisboeken over dit thema. Een selectie uit recent verschenen titels.

Volledig scherm

Stille Elfstedentocht
Bij het begrip 'elf steden' denk je al gauw aan snelheid op schaats of fiets, maar de Reisgids Friesland Elfsteden gaat juist om stilstaan, getuige de onderkop 'inspiratie en bezinning in Fryslân'. Per stad springt de auteur door de (religieuze) geschiedenis van de Friese elf steden, hoppend van het Trechterbekervolk naar de Ietsisten. Het geheel wordt gelardeerd met poëzie en sterke volksverhalen, bijvoorbeeld over 'tegendraadse lui' die in de middeleeuwen over de Goddeloaze Singel bij Feanwalden voor straf op bedevaart werden gestuurd naar Santiago de Compostela.
Reisgids Friese Elfsteden - Erik Betten; €19,50

Domweg gelukkig
Is het een reisboek of een geluksgids? Happy is een productie van de makers van Lonely Planet, dus verwacht je reistips te krijgen. Die zijn er ook wel, maar dan aan de hand van wijsheden, rituelen en gewoonten rond het thema geluk. Zo wordt bij het advies 'stel je geluk boven financieel succes' Bhutan als reisbestemming getipt. Daar bedacht koning Wangchuck immers de term 'bruto nationaal geluk': geestelijk welzijn van zijn onderdanen vond hij belangrijker dan het banksaldo. Verder worden veel gelukstips gekoppeld aan festivals. 'Laat de natuur in je hart' kun je bijvoorbeeld prima in de praktijk brengen op 21 juni, als in het Engelse Glastonbury de zomerse zonnewende wordt gevierd. En soms zijn de tips grensverleggend. Het advies 'vrees minder, wees meer' gaat vergezeld van het advies om te gaan landduiken (soort bungeejumpen van een toren met een klimplant aan je voet) op Vanuatu.
Happy - Lonely Planet; €12,95

Hoppen langs heiligen
Multispiritueel toeren, Keltisch klimmen en oecumenisch wandelen: over de Elzas zijn al heel wat reisgidsen verschenen, maar De andere Elzas mikt op de 'bewuste bezoeker'. Auteur Chris Doude van Troostwijk, theoloog en filosoof, ging op zoek naar de ziel van de Elzas op historisch, cultureel en spiritueel gebied. Ook qua schrijfstijl overstijgt de auteur de doorsnee reisgids. Naast stadswandelingen bevat de gids 'culi-culturele routes' en spirituele verkenningen als 'hoppen langs heiligen', maar het is niet allemaal even ingewikkeld. Zo wordt de geschiedenis van de streek zeer bondig samengevat: 'De Elzas? Dat is net als het toilet. Altijd maar weer bezet.'
De andere Elzas - Chris Doude van Troostwijk; €24,90

Bezinnen in kloosters en abdijen
Harald van Gils bezocht in een jaar tijd honderd kloosters en abdijen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk en maakte er een boekwerk van in de bekende serie 100x. Handig is het inleidende hoofdstuk over gedragsregels en verschillende soorten kloosters, abdijen en stiltecentra. Vervolgens wordt over twee pagina's per locatie beschreven wat er zoal wordt gedaan en voor welk type mens de accommodatie geschikt is. Bij elk oord staat een kadertje met praktische informatie voor bezoekers, overigens zonder prijzen. Daarvoor moet je naar de bijbehorende site kloostergids.com. En zo kom je te weten dat Abdij Koningshoeven een bloggende abt én een 'preek van de week' heeft.
100x abdijen, kloosters en bezinningscentra - Harald van Gils; €16

Lange wandeling met Geert Groote
Geert Groote (1340 - 1384) was de geestelijk vader van de moderne devotie: een spiritueel-geestelijke stroming die zich afzette tegen de pracht en praal binnen de kerk. De wandelgids Geert Grootepad is een 100 km lang eerbetoon aan de grondlegger van de beweging: in tien etappes door het Sallandse land wordt de wandelaar langs plekken gevoerd die te maken hebben met Groote en zijn middeleeuwse beweging. De ringbandgids bevat redelijk kaartmateriaal, variërend van een stadswandeling door Deventer (geboorteplaats van Groote) tot kilometerslange trajecten langs de IJssel. Alle tijd om de wijze woorden van Groote te overdenken: 'Zalig zijn de eenvoudigen, want zij zullen veel vrede genieten'. En zo is het maar net, ook in 2012.
Geert Grootepad, in het voetspoor van de moderne devotie - Marycke Janne Naber; €12,90


 1. Premier MayBot, onverbeterlijk optimistisch en standvastig
  PREMIUM
  Profiel

  Premier MayBot, onverbeter­lijk optimis­tisch en standvas­tig

  De Britse premier Theresa May beleeft deze week de belangrijkste dagen van haar politieke carrière. Gisteren overleefde ze een vertrouwensstemming in haar Conservatieve partij, maar haar strijd is allesbehalve gestreden. Vandaag praat ze in Brussel nog één keer over haar brexitakkoord, dat in de huidige vorm op weinig goedkeuring kan rekenen in het Britse parlement. Een profiel van een standvastig premier.

poll

In België mag je niet meer roken in de auto waar kinderen bij zijn

In België mag je niet meer roken in de auto waar kinderen bij zijn

 • Belachelijk (14%)
 • Goed idee (86%)
13924 stemmen