Volledig scherm
Danny Vera samen met zijn partner Escha Tanihatu. © anp

Stylicoon Danny Vera liep rond in pakken van gordijnstof

Danny Vera, door mannenblad Esquire woensdag uitgroepen tot beste geklede man, was als kind al modebewust. Toen de huismuzikant van VI op zijn zevende een platenhoes met Roy Orbison in zwart pak zag, was hij verkocht.

Quote

Voor de stropdas geldt: hoe dunner, hoe beter, al moet het ook weer geen veter worden

Danny Vera

,,Sommige mensen melken duiven als hobby, ik zoek op internet naar dassen en dasspelden." De 37-jarige zanger met herkenbare vetkuif verschijnt in het openbaar altijd in getailleerd zwart pak, gilet en, heel belangrijk, een smalle das afgewerkt met dasspeld. Hij vindt het zelf vooral lekker zitten, maar is ook van mening dat hij zich als muzikant naar zijn genre (Americana) moet kleden.

,,Muziek maak je voor mensen en daarvoor moet je er fatsoenlijk uit zien." Zijn inmiddels overleden moeder zorgde ervoor dat haar zoon al op zijn zeventiende in pak kon optreden. ,,In de jaren '90 was er nog geen H&M waar je zó even een goed pak kan kopen. Ik ging bijvoorbeeld met mijn moeder naar een gordijnwinkel en wees de stof aan die ik mooi vond. Dan maakte zij daar een pak van."

Twaalf pakken en dasspelden
Ook in zijn vrije tijd zijn Danny Vera (echte naam Danny Polfliet) en zijn pak onafscheidelijk. ,,Het zit gewoon lekker. Naast mijn twaalf pakken heb ik ook vrijwel niks anders in de kast hangen. Alleen voor het klussen of ander vuil werk, heb ik een oude broek." De belangrijkste accessoires zijn volgens de zanger uit Middelburg  de das, de dasspeld en schoenen want 'die geven identiteit'. Dolenthousiast: ,,Afgelopen week heb ik nog tien vintage dassen met art deco-prints uit Amerika laten overvliegen. Nog helemaal in nieuwe staat." Tweedehands winkels loopt hij af ,maar ook achter de computer thuis kan hij uren zoeken. ,,Voor de stropdas geldt: hoe dunner, hoe beter, al moet het ook weer geen veter worden.''

Als BN'er krijgt Vera, getrouwd met VI-bardame Escha, zijn pakken tegenwoordig gratis. ,,Al vind ik sponsoring een vies woord. Ze worden gewoon geregeld door een middenstander uit Bergen op Zoom." Hij verheugt zich op het weerzien met Johan Derksen vanavond. Die werd in 2005 nog door hetzelfde Esquire uitgeroepen tot slechts geklede man. ,,We hebben het nooit echt over kleding, maar ik zal wel triomfantelijk mijn gewonnen beeldje op tafel zetten."

Naast stijlicoon is Danny Vera natuurlijk vooral zanger. Al schemert ook daar zijn traditionele stijl in door. ,,Mijn nieuwe plaat the New Black and White breng ik uit op vinyl. Het leuke daarvan: het is een echte ouderwetse EP. Het zit dan ook tussen het formaat van een single en een LP in met 10 inch, het originele formaat van een EP."

Vanaf 14 februari begint hij met de tour voor die plaat in Amsterdam in de Tolhuistuin.