Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Van avondmens naar ochtendmens: zo doe je dat

Waarom springt de een ’s ochtends enthousiast uit bed, terwijl de ander pas ’s nachts tot leven komt? En kan een avondmens ooit ochtendmens worden, of andersom? Zo sleutel je aan je biologische klok.

Op vakantie, als je dagelijkse druk is weggevallen, blijkt pas echt of je een vroege vogel of een nachtuil bent. Je lichaam pakt dan zijn natuurlijk ritme op. Maakt het wat uit wat je bent? Wel als je er last van hebt. Een extreem avondmens valt bijvoorbeeld pas in de vroege ochtenduren in slaap. Meestal bouwt hij of zij daardoor een slaaptekort op. En degene die vroeg opstaat en op tijd z’n bed induikt, loopt daarentegen weer het risico op een matig sociaal (avond)leven.

  1. Last van een 'toeristenplaag'? Dan zijn wij op zoek naar jou!
    Oproep

    Last van een 'toeristen­plaag'? Dan zijn wij op zoek naar jou!

    Vakantiebestemmingen lijken tegenwoordig te bezwijken onder de toeristen. Stond je deze vakantie in de drukte van Venetië, Barcelona of op Bali? Of maakte je in het gedrang ruzie met andere vakantiegangers? Had je last van ‘overtoerisme’ ofwel van het steeds vaker gesignaleerde fenomeen dat er te veel toeristen op hetzelfde moment naar dezelfde locatie gaan? Voor een productie op deze website zijn we op zoek naar jouw verhaal!