Volledig scherm
PREMIUM
Hella de Jonge: ,,In Nederland overlijden 57 vrouwen per dag aan hartfalen. Niet zelden door slordigheid, door verkeerde diagnoses. Meer dan mannen.'' © Marco Okhuizen

'Veel mannelijke cardiologen nemen vrouwen niet serieus'

Hella de Jonge schreef 'Hartschade', een aangrijpend relaas over haar hart-en vaatproblemen en de vernederende gang langs medisch specialisten. ,,Dokter V verwijst je naar dokter R, via wie je bij dokter F belandt."

Het moest, had ze zich voorgenomen, géén medisch relaas worden. Derhalve koos Hella de Jonge (68) in Hartschade voor een romanvorm, waarin ze haar eigen verbijsterende ervaringen in het medische circuit afwisselt met observaties uit haar traumatische jeugd, de zorg om haar vader - de 95-jarige tekstschrijver Eli Asser die met hartproblemen in het ziekenhuis belandt en met wie ze probeert te praten. Daarnaast voert ze in het boek gesprekken met haar dochter, over de verwerking van de dood van hun kind.

  1. Logeerpartijtje eindigt in trauma voor Jessica (11): ‘Haar leven is kapot’
    PREMIUM
    VIDEO

    Logeerpar­tij­tje eindigt in trauma voor Jessica (11): ‘Haar leven is kapot’

    Jarenlang misbruik in een dorp van nog geen 600 inwoners. De levens van ouders en kinderen uit het Maasdorpje Alem, vlakbij Den Bosch, staan sinds deze zomer volledig op hun kop. Het vergt moed om het zwijgen over misbruik te doorbreken, maar de 11-jarige Jessica deed het en bracht zo een groot schandaal aan het licht. Moeder Katrina is trots op ‘haar meisje’ en vertelt voor het eerst haar verhaal. ,,Er zijn hier in Alem families verscheurd, kinderlevens kapotgemaakt.”