Volledig scherm
© Thinkstock

Wat ons echt gelukkig maakt: tijd spenderen met vrienden

Tijd spenderen met je vrienden maakte je gelukkiger dan bij je familie zijn, dat blijkt uit een grootschalig onderzoek aan de Londense School of Economics.

Volledig scherm
© Thinkstock

De onderzoekers verzamelden cijfers van smartphonegebruikers die een applicatie gebruikten om hun geluksniveau aan te geven gedurende drie jaar. Academicus George MacKerron ontwikkelde de app, die werkt door berichten naar de gebruikers te sturen op willekeurige tijdstippen. Vervolgens moesten de deelnemers meteen invullen hoe ze zich op dat moment voelden, wat ze deden en wie in hun gezelschap waren.

50.000 mensen hebben de app gebruikt, goed voor in totaal 3 miljoen antwoorden. Via deze methode probeerde de studie vast te leggen hoe gelukkig mensen zich voelden op specifieke momenten, in plaats van dit achteraf, want dit kan verkeerde resultaten geven.

Gezelschap
Daaruit blijkt dat het humeur van de deelnemers met meer dan 8 procent verbeterde wanneer ze bij hun vrienden waren, dit daalde naar 5,9 procent wanneer ze bij hun partners waren. Het geluksniveau steeg met slechts 1,4 procent als ze tijd met hun kinderen spendeerden, dit is minder dan wanneer mensen wandelden, naar de bibliotheek gingen of alcohol dronken. Dit resultaat was slechts een beetje hoger dan de 0,7 procent verbetering qua humeur wanneer ze bij klanten op hun werk waren.

Vrolijke seks
De activiteit die ons het gelukkigst maakt is niet verrassend seks, wat het humeur gemiddeld met 14 procent verhoogt. Volgens de onderzoek is dit een understatement omdat mensen niet vaak hun smartphone controleren tijdens de daad. Andere dingen die gelukkig maakten waren een toneelstuk of een concert, tentoonstelling, museum, bibliotheekbezoek, sport en tuinieren.

We worden het meest depressief van ziek in bed liggen, dit verlaagde het humeur met 20,4 procent. Werken of studeren is altijd een verpester van de stemming, dit verlaagt de geluksgraad met 5,4 procent.

Minder geld = gelukkiger
Mensen die naar kantoor moeten, voelden zich twee keer zo ongelukkig als degenen die thuis werkten. Vooral wie een vaste relatie had, was ongelukkig op kantoor, mensen met kinderen waren minder ongelukkig om van huis weg te zijn. Mensen die minder dan 14.000 euro per jaar verdienen, waren veel gelukkiger dan degenen die meer verdienden. Ook maakt werken voor 6 uur 's ochtends en na 18 uur in het weekend ongelukkig.

Zelf in de hand
Een Nederlands onderzoek suggereert dat het mogelijk is om onszelf gelukkiger te maken. Een actief leven zou namelijk de sleutel tot geluk zijn. De onderzoekers concluderen: 'Voor een vervullend leven moet je actief zijn. Betrokkenheid is belangrijker dan proberen te ontdekken waarom je hier bent. Onderzoek toont aan dat we onszelf gelukkiger kunnen maken omdat geluk met de tijd verandert. Dit is niet enkel een kwestie van een verbetering qua omstandigheden maar van beter omgaan met bepaalde dingen. Dat is waarom oudere mensen 'zogenaamd' wijzer zijn en om die reden ook gelukkiger.'