Volledig scherm
© Thinkstock

Wiskundige ziet fout in berekening BMI

BMI (kort voor Body Mass Index) wordt - ondanks het veelbesproken gebrek aan accuraatheid - nog steeds als maatstaf gebruikt om te bepalen of iemand onder- of overgewicht heeft. Wiskundige Nick Trefethen is de volgende wetenschapper in rij die het niet eens is met deze ingeburgerde formule.

Volledig scherm
© Thinkstock

BMI houdt totaal geen rekening met de verhouding tussen spiermassa en vetweefsel, laat staan met dikke botten of de plek waar vet zich in je lichaam ophoopt. Volgens wiskundige Nick Trefethen hebben kleine mensen eigenlijk meer overgewicht dan hun BMI doet vermoeden..

'Wie de bestaande formule gebruikt, onderschat hoeveel natuurlijke massa grote mensen hebben. Hierdoor wordt ook overschat hoe 'goed gevuld' kleine mensen zouden moeten zijn', stelt Trefethen.


Complex

Terwijl BMI makkelijk te berekenen is door de verhouding te maken tussen je gewicht en het kwadraat van je lengte in meter, is Trefethens formule wat complexer.

Volgens professor Trefethen moet het gewicht in kilogram eerst vermenigvuldigd worden met 1,3 om vervolgens gedeeld te worden door je lengte in meter tot de 2,5de macht.

De wiskundige stelt dat zijn ontdekking meer is dan een nutteloze academische oefening. De resultaten zouden namelijk de gezondheid van miljoenen mensen kunnen beïnvloeden. Zo zou iedereen vanaf 1 meter 80 zeker één punt van zijn/haar BMI mogen schrappen. Wie echter slechts 1 meter 50 meet, zou dan weer een punt moeten toevoegen aan de teller, wat genoeg kan zijn om van overgewicht naar zwaarlijvig te springen.

ABSI
Een tijdje geleden werd nog een alternatief voor BMI in het leven geroepen: A Body Shape Index. Deze maat houdt meer rekening met lichaamsvorm dan met puur gewicht of vetgehalte. Voor deze berekening moet de taillelengte in centimeters gedeeld worden door de vierkantswortel van je lengte en vervolgens vermenigvuldigd met de derdemachtswortel van je BMI. De tel al kwijt? Geen probleem. Je kan namelijk HIER terecht voor een razendsnel resultaat.