Volledig scherm
© AP

Zeilmeisje Laura mijdt Somalische piraten

Zeilster Laura Dekker (16) is na een monstertocht van twee maanden aanbeland bij de Zuid-Afrikaanse kust. Ze heeft een afstand afgelegd van zo'n 10.000 kilometer. De oversteek van Darwin naar Zuid-Afrika was haar zwaarste tot nu toe.

Laura was aanvankelijk van plan om de relatief korte route via Golf van Aden naar Gibraltar te nemen. Uiteindelijk besloot ze toch dat deze route in verband met de aanwezigheid van Somalische piraten te gevaarlijk was en koos om via Zuid-Afrika te varen. Deze route hield ze bewust geheim uit angst voor piraten die de Indische Oceaan teisteren.

Laura kwam tijdens haar oversteek over de Indische Oceaan langs de plek waar Abby Sunderland, een Amerikaanse tiener die ook solo rond de wereld probeerde te zeilen, haar jacht 'ontmast' zag worden tijdens een storm. Zij moest haar recordpoging staken. Ook Laura maakte pas een flinke storm mee, die een nacht en een ochtend duurde. 'Met windkracht 9 en golven van 8 meter hoog', vertelt het zeilmeisje via de mailverbinding die ze aan boord heeft aan het AD.

Bang was ze niet. 'Het was niet de eerste keer dat Guppy en ik zwaar weer voor onze kiezen kregen en ik ken mijn bootje goed genoeg om te weten dat ze wel tegen een paar klappen kan.'

poll

'Hema haalt labels jongens en meisjes uit kleding'

  • Goed dat Hema een voorbeeld stelt (2%)
  • Belachelijk, laat gewoon zoals het was (90%)
  • Maakt mij het uit. Wat zegt zo'n label nou? (3%)
  • Waar maken we ons druk om? Er zijn natuurrampen aan de gang! (5%)
95761 stemmen