Aantal besmettingen met coronavirus per gemeente, per 100.000 inwoners. Deze kaart is van 27 maart.
Volledig scherm
Aantal besmettingen met coronavirus per gemeente, per 100.000 inwoners. Deze kaart is van 27 maart. © RIVM

1048 Limburgers besmet, 110 personen overleden

Drie weken nadat de eerste coronabesmetting opdook in Geleen zijn er in Limburg nu 1.048 mensen positief getest op het nieuwe virus. In het afgelopen etmaal kwamen er 140 bij. 110 Limburgers zijn aan corona overleden. Landelijk steeg het aantal bevestigde besmettingen met 1172 naar 8603. Het aantal overlijdens klom met 112 tot 546.

Dat blijkt uit de dagelijkse update van de beide Limburgse GGD’en en het RIVM.

Opvallend verschil in leeftijd

Regionaal bezien gaat het in Zuid-Limburg om inmiddels 605 positieve tests en 51 sterfgevallen. In Noord-Limburg zijn tot dusverre 59 corona-doden te betreuren en 443 mensen bevestigd besmet. Ter vergelijking: vlak over de grens in de regio Heinsberg ligt het aantal besmettingen nu op 1.116. Daar zijn 28 aan corona gerelateerde overlijdens geteld. “Opvallend is het verschil in leeftijd tussen Heinsberg en Limburg”, zo vult Christian Hoebe, hoofd infectieziektebestrijding bij de GGD Zuid Limburg, aan. „Bij ons ligt die leeftijd gemiddeld rond 65 jaar, in Duitsland rond 45 jaar.”

Limburg zwaar getroffen

Vergeleken met andere provincies wordt Limburg overigens zwaar getroffen door de coronacrisis. In absolute aantallen worden in Brabant, Zuid- en Noord-Holland weliswaar de meeste besmettingen geteld, maar als het aantal positieve tests weergeeft als percentage van de bevolking schiet Limburg omhoog. Dan blijkt dat 79 op de 100.000 inwoners hier inmiddels besmet is. Alleen in Brabant ligt dit getal nog hoger: 82. De provincies Utrecht, Gelderland en Overijssel volgen op afstand met 48, 39 en 35 corona-besmettingen per 100.000 inwoners.

Niet representatief

De GGD’en het RIVM benadrukken opnieuw dat het aantal besmettingen niet langer representatief is voor de ontwikkeling van de epidemie, omdat steeds minder mensen worden getest. Dit komt met name door een gebrek aan testmateriaal.

Ziekenhuisopnames

Illustratiever wat dat betreft is het aantal mensen dat is opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat steeg gisteren nationaal met 349 tot 2500. Maandag was dat nog de helft. Het aantal ernstig zieke coronapatiënten dat op een ic ligt, blijft ook oplopen. Gisteren waren het er nationaal 813.

Sterftecijfers

Overigens valt er statistisch op de sterftecijfers ook nog wat af te dingen. Daarin worden nu nog alleen de overlijdens van eerder positief geteste patiënten meegenomen. Door het terughoudend testbeleid zijn niet alle patiënten in beeld, ook niet in bijvoorbeeld in zorgcentra en hospices. „Om het plaatje completer te krijgen, gaan we de artsen-ouderengeneeskunde daar vragen ons actiever te melden als iemand aan corona is overleden”, aldus Hoebe.