-
Volledig scherm
- © Getty Images/Science Photo Libra

Aantal doden in Limburg opgelopen tot 137, werkelijke aantal besmettingen geschat op 20.000 tot 30.000

Het aantal mensen dat in Limburg is overleden aan het coronavirus is dit weekend opgelopen tot 137. Dat zegt Christian Hoebe, infectiearts van de GGD Zuid-Limburg zondagmiddag.

Dat schrijft De Limburger. De stijging is conform verwachting, maar niet meer exponentieel, zegt Hoebe. „Het lijkt erop dat er minder groei is als gevolg van de maatregelen.” Het werkelijk sterftecijfer ligt hoger omdat alleen de sterfte van mensen van wie bewezen is dat ze aan dit virus overleden zijn, bekend is gemaakt.

Landelijke cijfers van RIVM

Het RIVM meldt 132 nieuwe sterfgevallen het afgelopen etmaal. In totaal zijn er nu 771 mensen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal geregistreerde besmettingen is met 1.104 opgelopen tot 10.866. Het aantal patiënten dat in een ziekenhuis is opgenomen (geweest) is met 529 gestegen tot 3.483.

Net als de afgelopen dagen meldt het RIVM dat het aantal opgenomen patiënten en het aantal nieuwe sterfgevallen minder snel toeneemt dan je zonder maatregelen zou verwachten. Pas over een aantal dagen kunnen de maatregelen worden beoordeeld en kan worden geconcludeerd of er sprake is van een werkelijke afvlakking van het aantal ziekenhuisopnamen en sterfgevallen, laat het RIVM weten.

Er komen elke dag ongeveer 100 nieuwe patiënten op de intensive care (IC) bij. Doordat patiënten langere tijd op de IC liggen, stijgt het totaal aantal patiënten op de IC in Nederland op dit moment ongeveer met 80 per dag, blijkt uit de actuele gegevens van de Nationale Intensive Care Evaluatie, meldt het RIVM.

In overleg

De GGD inventariseert in overleg met huisartsen en specialisten ouderengeneeskunde in de provincie hoeveel mensen zijn overleden vermoedelijk als gevolg van het virus. Hoebe verwacht in de loop van komende week die cijfers bekend te kunnen maken.

Zware onderschatting

Limburg telt 1218 besmettingen. Dat is een „zware onderschatting” van het totale aantal mensen met het coronavirus. De GGD verwacht dat tussen de 20.000 en 30.000 mensen in Limburg besmet zijn met het virus. Omdat enkel de patiënten in het ziekenhuis en de hulpverleners worden getest , geven de officiële aantallen geen adequaat beeld.

Intensive Care

Het hoogtepunt van de belasting van de Intensive Care afdelingen in Nederland wordt komende week verwacht, zei Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) woensdag in de Tweede Kamer. „We hebben nog nooit een landelijk probleem gehad van deze orde.” Er zijn allerlei plannen voor opschalen, maar bij „nog een keer opschalen wordt het spannend”, zei Gommers.

Vooralsnog zijn er geen tekorten op de IC in Limburg voor zover bekend. Het Netwerk Acute Zorg Limburg was - vooralsnog - niet bereikbaar voor een overzicht. Het Academisch ziekenhuis Maastricht MUMC ziet een algemene toename van coronapatiënten op zowel de IC als andere afdelingen en verwacht nog een verder stijging. „Het knelt nu nog niet”, zegt een MUMC-woordvoerder. Aantallen wil hij niet noemen. Het MUMC verwacht eind deze week de coronaverpleegafdeling in congrescentrum MECC klaar te hebben. Het gaat om een uitbreiding van 250 bedden voor patiënten die niet in aanmerking komen voor IC-zorg. Het valt nog niet in te schatten of die extra capaciteit ook daadwerkelijk gebruikt zal worden, zegt de woordvoerder.

In het Laurentiusziekenhuis in Roermond liggen 41 coronapatiënten, van wie 8 op de IC. Daar is plek voor maximaal 11 patiënten, laat een woordvoerster weten. Waar nodig worden patiënten herverdeeld over ziekenhuizen om de druk evenredig te verdelen.